Obećao vratiti

Gdje je Ježićevih famoznih 5 milijuna eura? “U ovom času taj novac fizički ne postoji”

Portal Novilist.hr

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Postoji neki iznos, ali cijeli iznos ne. Dakle, danas na računu Dioki Holdinga ne postoji iznos od 5 milijuna eura, rekao je Robert Ježić



ZAGREB Ponovljeno suđenje u aferi Ina-MOL u ponedjeljak je nastavljeno svjedočenjem krunskog Uskokovog svjedoka Roberta Ježića koji je na prvom suđenju ispričao da je na račun svoje švicarske tvrtke primio pet milijuna eura od mađarskog MOL-a kao mito za bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera.


Na pitanje gdje je 5 milijuna eura koje je svjedok obećao da će vratiti, Ježić je rekao: “Ja sam tada brzopleto rekao da ću novac vratiti, ne vodeći računa o proceduri koja mora biti odrađena. Unutar knjiga je evidentiran taj novac. Taj novac postoji u stvarnosti, ali u potraživanjima koje Dioki ima prema trećim stranama. U ovom času, taj novac fizički u cijelom iznosu ne postoji, ali bi se mogao prikupiti.


Postoji neki iznos, ali cijeli iznos ne. Dakle, danas na računu Dioki Holdinga ne postoji iznos od 5 milijuna eura”, više je puta ponovio Ježić, javlja N1.




Ježić je objasnio gdje je završio novac namijenjen Sanaderu.


“Taj novac, kada je ušao u Xenoplast, na njega je plaćen porez. Novac je korišten za isplatu kredita koji je Dioki Holding imao. Firme su spojene. Slijedivo je njihovo računovodstveno knjiženje. Vidi se gdje je novac”, tvrdi Ježić.


Uskokov krunski svjedok kazao je da će u državni proračun uplatiti pet milijuna eura, koje je Mol na račun njegove tvrtke navodno uplatio za Sanadera, čim se za to »steknu svi uvjeti«.


Odgovarajući na pitanja ravnateljice Uskoka Vanje Marušić o pet milijuna eura namijenjenih Sanaderu, Ježić je kazao kako su se u travnju 2011. počeli pojavljivati novinski članci da su neke ciparske tvrtke za Mol počele tajno otkupljivati Inine dionice pa se pobojao da bi se milijunska uplata na račun njegove tvrtke Ksenoplasta mogla povezati s njim kao nezakonita radnja, javlja Hina.


»Stoga sam se posavjetovao s odvjetnikom Hanžekovićem koji mi je kazao da bi bilo najbolje to iznijeti u javnost, nego da se pričeka i vidi što će se dogoditi. Iznos od pet milijuna eura, koji je u vlasništvu Dioki holdinga, bio je namijenjen Sanaderu, a sada je, nakon svega, namijenjen povratu u državni proračun Republike Hrvatske«, izjavio je Ježić, dodavši kako će novac uplatiti u državni proračun »čim se steknu svi uvjeti«.


Na upit ravnateljice Uskoka je li taj novac ikada bio namijenjen njemu, Ježić je odgovorio kako nije.


»Društvo ima obvezu povratka tog novca te ćemo učiniti sve da se to doista i dogodi. Iako sam i na prvom suđenju rekao kako će novac biti vraćen, tada su postojali proceduralni koraci te nije bilo pravomoćne presude, nije proveden derivacijski postupak niti je bio podnesen zahtjev za povrat novca«, pojasnio je Ježić.


Zbog ranije ugovorene Ježićeve operacije te najavljenog opsežnog ispitivanja, obrana će Ježića ispitati 8. i 11. travnja.


Ježić je na raspravi u ponedjeljak ponovio tvrdnje s ranijeg suđenja da ga je Sanader tražio da organizira primitak Molovih 10 milijuna eura. Pet milijuna eura navodno su mu uplatile dvije ciparske tvrtke, kazao je Ježić, dodavši da je shvatio o čemu se radi tek po Sanaderovom odlasku s dužnosti i nakon što su mediji počeli pisati o odnosima njegove vlade i Mola.


Sanaderu je tada navodno rekao da odbija primiti drugih pet milijuna eura, što je on »mirno primio«.


Na novom suđenju za primanje mita kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini uz Sanadera je optužen i direktor MOL-a Zsolt Hernadi iako i dalje nedostupan hrvatskom pravosuđu.


Iako je isprva govorio da će novac koji je navodno primio kao mito za premijera vratiti čak i ako Sanader ne bude osuđen Ježić je kasnije promijenio priču. Nakon što je presuda Sanaderu od 8,5 godina zatvora postala pravomoćna iz Švicarske je poručio da mu ona nije dostavljena, a kada ju je ukinuo Ustavni sud izjavio je da za povrat novca nema temelja jer nema pravomoćne presude.


Ponovljeno suđenje Sanaderu i nedostupnom Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada. Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem Hernadi još nije bio optužen.


Osim za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, za što je preko tvrtke Roberta Ježića navodno trebao primiti 10 milijuna eura, Uskok Sanadera u slučaju Ina-MOL tereti i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura.