Pristigle ponude

GRIPEN ILI F-16? MORH ipak neće žuriti, odluka o novim avionima u prosincu

Danko Radaljac

arhiva NL

arhiva NL

Iako iz MORH-a to nisu precizirali, jasno je da će se pri odlučivanju pitati i ministra financija Zdravka Marića



MORH je našem listu na upit potvrdio da će se odluka o novom nadzvučnom borbenom avionu donijeti u prosincu, iako su postojale najave da bi sve moglo biti gotovo do 30. studenoga ove godine.


No, kako pojašnjavaju u MORH-u, »u skladu s planiranom dinamikom u završnoj fazi su validacija i evaluacija četiri pristigle ponude od strane Stručnog tima«. U toj dinamici, evaluacija je samo prvi korak u procjeni koji je avion najisplatljiviji. Navodi se da bi se kroz prosinac trebalo otići na sljedeće korake: davanje prijedloga Stručnog tima, ishođenje mišljenja Odbora za obranu Sabora te i davanje mišljenja Vijeća za obranu.


Tek nakon svih tih koraka ići će se pred Vladu, koja će donijeti i službenu odluku koji će se avioni pribaviti. Iako iz MORH-a to nisu precizirali, jasno je kako će se pri odlučivanju osim obrambenog resora mnogo pitati i ministra financija Zdravka Marića. Također, zbog potrebe da prodavač aviona omogući i ekonomsku stranu kupoprodaje, što je stavljeno i u uvjete natječaja, vjerojatno će i drugi gospodarstveni resori imati nešto za kazati o odluci.Odluka, koja bi prema hodogramu trebala biti donesena do Nove godine, imat će i veliki pečat premijera Andreja Plenkovića.




Naime, za koju god odluku se Vlada odluči, sam će premijer morati pojasniti zašto se na kraju moralo odlučiti za to. Dva su glavna favorita, Gripeni i izraelski polovni F-16, sa svim plusevima i minusima te će se uvijek kroz povećalo gledati zašto je nešto odabrano. Švedski Gripeni su u startu skuplji jer »na cestu« bi izašli na oko 800 milijuna eura, ali bi kroz 50-godišnju eksploataciju došlo do najpovoljnijih brojki. S druge strane, Izraelci su u startu jeftiniji oko tri puta, ali se radi o 25 godina starim avionima, koji bi na kraju kroz godine s održavanjem došli do razine da su skuplji od Gripena. Veće ulaganje odmah, ili skuplje kroz godine, pitanje je sad.