Predsjednica se oglasila

GRABAR-KITAROVIĆ “Moramo priznati zločine koje su Hrvati počinili. Ostavimo rat iza sebe”

P. N.

Kolinda Grabar-Kitarović, Foto: REUTERS

Kolinda Grabar-Kitarović, Foto: REUTERS

Budimo oprezni u izjavama, jer danas vidimo koliko su nas koštali izjave nekih hrvatskih dužnosnika, izjavila je predsjednica



Izražavam sućut obitelji Slobodana Praljka, radije je dao život nego živio kao osuđenik za djela za koja je duboko uvjeren da nije počinio.


Kao predsjednica jasno i nedvosmisleno želim poručiti da se nije iziricala presuda Hrvatskoj. Hrvatska nije napala nikoga, već je bila žrtva napada velikosrpske agresije predvođene Slobodanom Miloševićem.


Mi Hrvati moramo imati snage priznati da su neki naši sugrađani počinili zločine i da za to moraju odovarati. Nepravda je što nisu kažnjeni srpski i bošnjački zloični prema Hrvatima. 




Hrvati i Bošnjaci moraju se izdići iznad svega za dobrobit oba naroda.Ova se presuda ne smije zloupotrebljavati nego mora biti kraj jednog i početak drugog razdoblja.Ova presuda ne smije pogoršati odnose Hrvata i Bošnjaka.


Haški sud je propustio ostvariti svoju ulogu za donošenje pravde, upao je u zamku pogrešnog tumača svoje zadaće i postavio se kao politički arbitar.Sve ratne strahote imale su isto ishodište u zločinačkom režimu Slobodana Miloševića. 


Sud nije ispunio svoju temeljnu svrhu jer ta činjenica nije ispoštovana.


Hrvatska je uz SAD najviše učinila da Bosna opstane kao samostalna država RH će zagovarati europski put BiH i ostalih zemalja.


Ovakvim završetkom mandata Haškog suda na svima je odgovornost snaći snagu za pomirdbu. 


Želim izraziti poštovanje žrtvama zločina na svim stranama, svi zaslužuju pravdu, neki su je dobili a neki ne.Sa zločinima se valjda suočiti u ime budućnosti, pa i s vlastitim zločinima, Hrvatska je to učinila a to tražimo i od drugih.Hrvati u BiH ostanite mirni, uz vas smo.


Budimo oprezni u izjavama, jer danas vidimo koliko su nas koštali izjave nekih hrvatskih dužnosnika.Nitko pa ni Haški sud neće pisati našu povijest,


Rat i nesreću koja je prouzročila velikosrpska agresija ostavimo polako iza sebe, poručila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.