Izrazit pad

Eurostat: Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom prometa u maloprodaji u travnju

Hina

Sezonski i kalendarski prilagođen obujam prometa od trgovine na malo u Hrvatskoj je u travnju 2019. na mjesečnoj razini smanjen 0,9 posto, nakon osjetno ublažene procjene pada u ožujku, za 0,2 postotnog pada, prema novim procjenama. Prvotna procjena pokazivala je pad od 1,9 posto



Hrvatska je u travnju bila među zemljama Europske unije (EU) s najvećim padom prometa u maloprodaji na mjesečnoj razini, koji se prvi puta u ovoj godini smanjio i na razini EU-a u cjelini, pokazale su u srijedu procjene Eurostata.


Sezonski i kalendarski prilagođen obujam prometa od trgovine na malo u Hrvatskoj je u travnju 2019. na mjesečnoj razini smanjen 0,9 posto, nakon osjetno ublažene procjene pada u ožujku, za 0,2 postotnog pada, prema novim procjenama. Prvotna procjena pokazivala je pad od 1,9 posto.


U skupini zemalja s najizrazitijim padom prometa na mjesečnoj razini u travnju nalaze se još Njemačka, s padom od dva posto i Portugal, s 1-posto slabijim prometom u maloprodaji.




Najveći rast prometa na mjesečnoj razini bilježile su pak Švedska, za 2,4 posto, Slovenija, za dva posto, te Malta, za 1,7 posto.


Na razini EU-a sezonski prilagođen obujam prometa u maloprodaji u travnju je pao za 0,3 posto, dok je u ožujku u istom postotku bio uvećan prema mjesecu ranije.


U eurozoni je promet smanjen za 0,5 posto, nakon stagnacije u ožujku.


U EU je najviše pao promet u maloprodaji široke kategorije neprehrambenih proizvoda, za 0,4 posto. Slijede proizvodi iz skupine hrana, pića i duhana, s 0,2 posto manjim prometom, a u istom je postotku oslabio i promet u maloprodaji motornih goriva.


U eurozoni je promet u maloprodaji hrane, pića i duhana, ali i u širokoj kategoriji neprehrambenih proizvoda smanjen za 0,4 posto. Blagih 0,1 posto povećan je pak u prodaji motornih goriva.


Ujednačen rast maloprodaje u EU na godišnjoj razini


Na godišnjoj razini kalendarski prilagođeni obujam prometa u maloprodaji 28-člane EU porastao je u travnju za 2,9 posto, kao i u mjesecu ranije, pokazalo je izvješće Eurostata.


Najviše je porastao promet u kategoriji neprehrambenih proizvoda, za tri posto. Slijede hrana, pića i duhanski proizvodi s prometom većim za 2,7 posto i motorna goriva s 1,9-posto većim prometom u maloprodaji.


Eurozona je u travnju na godišnjoj razini zabilježila rast prometa u maloprodaji za 1,5 posto, u usporedbi s blago naviše revidiranim 2-postotnim rastom u ožujku, pokazalo je najnovije izvješće.


Najviše je uvećan promet od trgovine na malo hrane, pića i duhanskih proizvoda, za 1,5 posto. Slijede motorna goriva s prometom većim za 1,3 posto te neprehrambeni proizvodi, s 1,2 posto većim prometom.


U Hrvatskoj je kalendarski prilagođen obujam prometa od trgovine na malo u travnju na godišnjoj razini uvećan za 5,3 posto, nakon blago revidiranog 8,4-postotnog rasta u ožujku. Prvotna procjena za ožujak pokazivala je rast od 8,6 posto.


Među zemljama EU-a s čijim su podacima raspolagali u Eurostatu najviše je na godišnjoj razini porastao promet u maloprodaji u Sloveniji, za 12,7 posto, Litvi za 10,2 posto i Irskoj za 10,1 posto.


Pad prometa zabilježen je samo u Njemačkoj i Bugarskoj, za 0,9 posto i 0,2 posto, pokazale su Eurostatove procjene.