Estofex

Europski centar za oluje izdao najjače upozorenje za Hrvatsku. Evo što predviđa Rimeteo

Portal Novilist.hr

Estofex screenshot

Estofex screenshot



Europski centar za predviđanje oluja (ESTOFEX) za subotu izdao je treći, ujedno i najjači stupanj upozorenja za dijelove Hrvatske, ali i Italije, javlja Rimeteo.


Područje koje obuhvaća 3. stupanj upozorenja odnosi se na istočni dio doline rijeke Po pa sve do sredine sjevernog Jadrana, ali i dio središnje Hrvatske. Ostatak zapada i sjevera Hrvatske nalazi se u 2. zoni upozorenja, a prema jugu – Dalmaciji opasnost od pojave jakog nevremena se smanjuje.


Treći  stupanj upozorenja za unutrašnjost Hrvatske većinom se odnosi na mogućnost iznimno krupne tuče, a u manjoj mjeri na olujne udare vjetra za vrijeme nevremena.Najjači stupanj koji je izdan za susjednu talijansku obalu odnosi se na krupnu tuču i u manjoj mjeri na mogućnost pojave tornada uz olujne udare vjetra.


Mogući su izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom, olujnim udarima vjetra, i tučom, piše Rimeteo.




Kakve izglede vremena prognozira Rimeteo za naredne dane?


Vrijeme proteklih dana nije bilo posve stabilno, a u idućim danima bit će još nestabilnije na gotovo čitavom području. Premda su obalna područja ovaj mjesec dobila vrlo malu količinu oborina, ipak u danima koji su pred nama situacija će se malo poboljšati, pa će i područja uz more kao i otoci dobiti barem malo kiše, piše Rimeteo.


Takvu situaciju stvorila je visinska ciklona izjednačenog tlaka (oko 1013 hPa). Ona će se za vikend približiti našem području iz smjera Afrike te donijeti sa sobom veću količinu vlage po visini koja će uz veću prisutnost energije u atmosferi rezultirati stvaranjem olujnih sustava koji bi se mogli pojavljivati na gotovo čitavom području naše županije.


Zbog anticiklone koja je u jačanju i koja se smjestila po sjevernom dijelu Europe, ciklonalno će polje biti prisiljeno odmicati se prema jugoistoku što će našem području već od nedjelje donijeti nešto hladniji zrak pa će i temperature biti nešto ugodnije.


Dosta nestabilnosti u subotu


Subota donosi dosta nestabilnosti, prevladavat će umjerena naoblaka, od polovice dana uz pljuskove i grmljavinu, a postoji mogućnost i za pojavu tuče ponajviše u gorskom području i u zaleđu, a nešto manje uz obalu i na moru. Količina kiše bit će nejednako raspoređena, između 5 i 35 mm. Vjetar sredinom dana umjeren i jak južnih smjerova, a za vrijeme neverina promjenjiva smjera.


Jutarnja temperatura zraka na Kvarneru od 17 do 23 °C, u Gorskom kotaru od 13 do 18 °C, a tijekom dana na Kvarneru od 25 do 30 °C, osim područja zahvaćena neverom gdje će se temperatura spustiti do desetak stupnjeva niže od maksimalne. U Gorskom kotaru između 20 i 25 °C, prema istoku do 30 °C.


Razvoj grmljavinskih sustava u nedjelju


Nedjelja ništa manje nestabilna, već od sredina dana kreće razvoj grmljavinskih sustava uz lokalne pljuskove, no količine oborine bi trebale biti nešto manje. Vjetar će okrenuti na slab do umjeren sjevernih smjerova, a kasno navečer i buru. Temperatura zraka ujutro na Kvarneru između 16 i 21 °C, u Gorskom kotaru između 12 i 17 °C. Tijekom dana na Kvarneru koji stupanj niže od subotnjih vrijednosti, na područjima uz dosta sunčanih sati do 28 °C, a na ostatku područja između 20 i 25 °C. U Gorskom kotaru između 18 i 23 °C, uz sunce do 26 °C.


Dakle, iduća dva dana donose kišu i prolazno osvježenje, a tijekom sljedećeg tjedna izgledan je porast temperature te povratak u vruće i vrlo vruće vrijeme, stoga ljubitelji vrućina neka se malo strpe, a ostali uživajte u nesto ugodnijim temperaturama zraka, najavljuje Rimeteo.