REPRESIJA NA MAKSIMUMU

Dvije Splićanke policija brutalno prekinula u šetnji: Odvukli su nas u stanicu, bacili prolaznika na pod…

Portal Novilist.hr

Foto/Milan Sabic/PIXSELL

Foto/Milan Sabic/PIXSELL

Onda se neki čovjek javio tamo, pa su njega bacili na pod, onda su njegova žena i djeca počeli plakat, urlat, skričat, jer su bili tu na dječjem igralištu, onda se napravio totalni kaos. U međuvremenu me jedan policajac natjerao da izbrišem fotke



SPLIT – Dvije Splićanke, Branka Karninčić i Silvana Uzinić, privedene su danas rano popodne u drugu policijsku postaju dok su šetale Bačvicama, nedaleko od hotela Park. U času kada ih je policija zaustavila, međusobno su bile na propisnoj udaljenosti, javlja portal index.hr.


“Uhapsilo nas je, privelo. Taman smo bile kraj hotel Park i tu nas je legitimiralo. Na ulici, nas dvije šetamo dva metra udaljene jedna od druge. Oni nas zaustavili, mi s njima odmah upale u priču, oni su nešto urlali na nas”, započinje Karninčić.


Pa nastavlja.




“Ja sam rekla – okej, ovdje se možemo šetat, slikat ću mjesto događaja da mogu dokazat, jer prije toga su nam uzeli osobne i rekli da će nas kaznit s osam hiljada kuna. I onda kad sam slikala…


Uhvatio me za ruku, počeo potezat prema autu, idete sad s nama u postaju.


Onda se neki čovjek javio tamo, pa su njega bacili na pod, onda su njegova žena i djeca počeli plakat, urlat, skričat, jer su bili tu na dječjem igralištu, onda se napravio totalni kaos.


U međuvremenu me jedan policajac natjerao da izbrišem fotke, ja sam ih izbrisala. Rekao je da možemo ići, ali drugi je rekao – ne, idemo u policiju”, priča uzrujana Karninčić.


“Odveli su nas u postaju, zaplijenili mobitele, napisali da je to kršenje javnog reda i mira i da smo pozivali druge građane na neposluh. Ja to nisam htjela potpisati, pa mi je dao neki papir da napišem svoje viđenje događaja jer je na meni primijenjena sila. Pitala sam ga mogu li vidjeti što je on napisao, rekao je da ne mogu.


Stajao je kraj mene cijelo vrijeme. Napisala sam svoju verziju događaja. Stalno sam pitala zašto sam uhapšena. Zašto? Odgovor je bio – to će vam sve na sudu objasnit članak 13. Pitala sam hoću li dobiti ikakav zapisnik u kojem ću vidjet šta sam u tom članku 13 prekršila.


Odgovor je bio – to će vam sve na sudu objasnit. Nisi mogao s njima pričat, samo su se cerebečili, smijali i bili onako nabrijani. Na kraju su nam dali nešto da potpišemo. Ja nisam htjela, a Silva je potpisala, jer na njoj nije primijenjena sila, pa nije morala pisat svoju verziju događaja”, kazala je naša sugovornica.


Rekla je i da zbog mjera predostrožnosti od zaraze nije htjela ući u policijsko auto, ali joj je policajac odgovorio da je ono dezinficirano “prije pet minuta”.


U međuvremenu su obje puštene iz policijske postaje.


Kako prenosi HINA policija je priopćila da su zbog narušavanja javnog reda i mira privedene dvije ženske i jedna muška osoba iz skupine koja se u nedjelju prijepodne, suprotno strogom ograničenju socijalnih kontakata uslijed epidemije, okupila na splitskim Bačvicama te su pozivali i druge građane da ne pridržavaju tu mjeru.


 Iz splitske policije su izvijestili da su oko 11.35 sati, tijekom nadzora provedbe odluke o strogom ograničenju zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima, zatekli veći broj građana koji se okupio na Bačvicama.


 Dvije ženske osobe iz te skupine odbijale su upute i zapovjedi policije da se razdvoje i maknu s otvorenog prostora, te su galamom i druge građane pozivale da se ne pridržavaju uputa policije.


 U tom narušavanju javnog reda i mira pridružio im se i jedan muškarac, pa ih je svo troje policija privela i nad njima je u tijeku kriminalističko istraživanje. 


 Iz splitske policije ponovno apeliraju na građane da se s ciljem sprječavanja širenja zaraze pridržavaju uputa i odluka Stožera civilne zaštite.