NCVVO

Dva tjedna uoči državne mature: Nova pravila zbog varanja na ispitima

Portal Novilist.hr

FOTO/Arhiva

FOTO/Arhiva

Pristupnici ispitima iz državne mature, više neće smjeti koristiti vlastiti pisaći pribor, već će im isti dodijeliti Nacionalni centar. 



Maturantima se bliži polaganje ispita državne mature. Ovogodišnji ispiti započinju 3. lipnja, a od obveznih je predmeta prvi na redu ispit iz hrvatskog jezika, 17. lipnja. Zatim slijedi polaganje engleskog jezika 19. lipnja i matematike 26. istog mjeseca. Konačni se rezultati objavljuju 15. srpnja.  


HRT prenosi nova pravila koja je donijela ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak. Istima se pokušava zaustaviti varanje tijekom polaganja državne mature. 


Pravilnikom o polaganju državne mature uređeno je da se za nedozvoljeno ponašanje prepisivanje ili dopuštanje prepisivanja izriču mjere:a) opomena kao upozorenje kod prvoga primijećenoga nedozvoljenoga ponašanja,b) prekid ispita i poništavanje ispita pri ponovljenom nedozvoljenom ponašanju (NN 41/19).

U razgovoru s ravnateljicom Nacionalni centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Ivanom Katavić, HRT doznaje i da se više neće smjeti koristiti vlastite olovke u pisanom djelu ispita. Iste će se zamijeniti onima od NCVVO-a, a Katavić se osvrnula na slučaj gdje su dvije pristupnice pokušale varati na ispitima, uz pomoć kamera koje su se nalazile u njihovim olovkama.


Nacionalni centar je zbog domišljatih načina varanja na maturi, odlučio utvrditi indeks varanja po školama. Pregledom svih škola i svih maturanata i pristupnika koji su pisali ispite na državnoj maturi utvrdili su u kojim mjestima je taj indeks varanja viši od tolerantnog.