Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 4
Sutra: 18° 18° 4
18. listopada 2019.
Petrinjski gradonačelnik upozorava

Dumbović: Sisak šuti, a postat će glavni grad regije nuklearnog otpada

Foto  Mate Piskor / CROPIX
Foto Mate Piskor / CROPIX
Autor:
Objavljeno: 25. veljača 2016. u 14:49 2016-02-25T14:49:01+01:00

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović upozorio je u četvrtak, na prosvjednom skupu na sisačkoj Gradskoj tržnici protiv najava da se na Trgovskoj gori gradi odlagalište radioaktivnog otpada, kako Sisku prijeti da postane »glavni grad regije s nuklearnim otpadom«, te da mu nije jasno zašto sisačke i županijske vlasti o tome šute

SISAK Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović upozorio je u četvrtak, na prosvjednom skupu na sisačkoj Gradskoj tržnici protiv najava da se na Trgovskoj gori gradi odlagalište radioaktivnog otpada, kako Sisku prijeti da postane »glavni grad regije s nuklearnim otpadom«, te da mu nije jasno zašto sisačke i županijske vlasti o tome šute.
 »Nije mi jasno zašto Sisak šuti i spava, jer mu prijeti opasnost da postane glavni grad regije s nuklearnim otpadom. Sisačko-moslavački župan, pak, kaže kako se o svemu odlučuje u Zagrebu, pa se ne želi izjasniti o tom problemu«, istaknuo je Dumbović (HNS).

 Naime, prostornim planom Hrvatske predviđeno je odlagalište radioaktivnog medicinskog i nemedicinskog otpada u prostoru bivše vojarne Čerkezovac na Trgovskoj gori kod Dvora, što je izazvalo žestoke prosvjede stanovnika tog kraja. Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost pokrenuo je javnu raspravu o strateškoj studiji utjecaja na okoliš i nacrtu prijedloga nacionalnog programa provedbe strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada.

 Dumbović, kao i mještani općine Dvor, upozorava kako je riječ o ekološki čistom području, nedaleko rijeke Une, te izvora pitke vode za to područje.

 »Kroz akciju Kupujmo domaće zauzimamo se za ekološku poljoprivrednu proizvodnju, a sve smo bliže situaciji da naši proizvodi umjesto ekološke dobiju markicu nuklearnog otpada. Svjesni smo da postoje planovi višeg reda, ali takvo rješenje nitko nam ne može nametnuti. Ne samo proizvodi, nego i cijeli kraj izgubit će na vrijednosti i cijeni. Banovina predstavlja jedinstveno vodoopskrbno područje, koje bi tako bilo ugroženo. Osim toga, na 20.000 hektara uzgaja se kesten, koji bi trebalo zaštititi«, poručio je Dumbović.

 Napomenuo je kako se samo HSS u vladajućoj Domoljubnoj koaliciji izjasnio protiv takvog odlagališta, a stručnjake koji rade na strateškoj studiji nazvao je plaćenicima vlasti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.