Tražit će rezidenciju

Država bivši Mesićev ured – prodala. Grabar Kitarović će obećanje o selidbi u Visoku ispuniti nakon mandata?

Dražen Ciglenečki

Ured koji je koristio Stjepan Mesić država je prodala, pa bi Ministarstvo državne imovine moglo Kolindi Grabar-Kitarović omogućiti ured u zgradi u Visokoj ulici, te joj po odlasku s predsjedničke dužnosti ispuniti obećanje o preseljenju



Država je prodala nekretninu u kojoj je Stjepan Mesić imao ured kao bivši predsjednik, a uskoro će morati pronaći drugu za Kolindu Grabar-Kitarović, kojoj dužnost predsjednice Republike prestaje 18. veljače. Ona je, naime, u četvrtak u Izraelu, gdje je bila na obilježavanju 75. godišnjice oslobođenja koncentracijskog logora Auschwitz, rekla novinarima da će po završetku mandata vjerojatno tražiti da joj država stavi na raspolaganje rezidenciju u kojoj bi pet godina mogla imati ured, a sukladno Zakonu o pravima predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti.


– Pitaju me često za ured. Ja sam mislila da ga neću uzeti, ali sad nekako razmišljam da treba ta neka baza ako želite raditi ozbiljan posao, a ja ne mogu sjediti negdje i ništa ne raditi. Ali, pustite me još malo da se odmorim, da ovo sve prođe, pa ćemo znati detalje, izjavila je Kolinda Grabar-Kitarović.


Objasnila je da ostaje u Hrvatskoj i da će raditi na »promidžbi hrvatskih interesa«.




– Kad preuzme dužnost gospodin Milanović, ja ga neću ni kritizirati, ni hvaliti, ni komentirati njegov rad. Ali, nastavit ću raditi na brendiranju Hrvatske, na promicanju naših interesa, na rješavanju društvenih pitanja od zlostavljanja, ne samo u obitelji, već u školama i drugdje, zaštiti okoliša, čistog Jadrana i slično, istaknula je predsjednica na odlasku.


Nisu očekivali


I sve bi to navedeno mogla koordinirati iz zgrade u Grškovićevoj ulici u Zagrebu, u kojoj je nešto više od pet godina bio smješten ured Stjepana Mesića, nakon što je 2010. napustio Pantovčak.


No, u rujnu 2018. Ministarstvo državne imovine prodalo je tu vilu za 5,5 milijuna kuna. Početna je cijena bila 6,2 milijuna kuna, ali dva puta se na oglas s tom cifrom nitko nije javio. Ivo Josipović, barem zasad, nije kao bivši predsjednik konzumirao pravo na ured, a čini se da su u Vladi Andreja Plenkovića bili uvjereni da će Kolinda Grabar-Kitarović osvojiti i drugi mandat, pa su se, kako ne bi zjapila prazna, požurili prodati zgradu u Grškovićevoj. Ali, HDZ-ova predsjednička kandidatkinja ipak je poražena na izborima i sada se ne zna gdje će joj biti ured koji će, po svemu sudeći, zatražiti.


– Ministarstvo državne imovine nije zaprimilo zahtjev predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za prostor za korištenje ureda. Po zaprimanju istog, Ministarstvo će postupiti sukladno Zakonu o posebnim pravima predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti, šturo su nam odgovorili iz ministarskog resora koji upravlja državnom imovinom.


Opet, dakle, problemi s uredom Kolinde Grabar-Kitarović. U predizbornoj kampanji 2014., ona je obećala da će, u slučaju pobjede, Ured predsjednice preseliti s Pantovčaka. Čak je precizirala da bi htjela da on bude u rezidenciji u Visokoj ulici. Vlada Zorana Milanovića brzo je reagirala i nakon što je Kolinda Grabar-Kitarović izabrana, a prije njezine inauguracije 18. veljače 2015., donijela je odluku da Uredu predsjednice daju na korištenje rezidenciju u Visokoj ulici.


Tehnički uvjeti


Međutim, predsjednica se predomislila, a Vlada Tihomira Oreškovića poništila je ovu odluku. Plenkovićeva Vlada je, pak, zaključila da država u svom portfelju nema objekt koji bi, osim Pantovčaka, bio podoban za Ured predsjednika, zadovoljavao sve potrebne tehničke i sigurnosne uvjete. Ali, možda je Visoka adekvatan prostor makar za ured bivše predsjednice. Ministarstvo državne imovine moglo bi, dakle, Kolindi Grabar-Kitarović omogućiti da barem po odlasku s predsjedničke dužnosti ispuni obećanje o preseljenju u Visoku ulicu.


A gdje god da joj bio ured, to će, naravno, koštati porezne obveznike. Za Mesićev ured je, kako je Milanovićeva vlada 2015. odgovorila zastupniku Ivanu Šimunoviću, država u pet godina izdvojila iz proračuna 3,9 milijuna kuna. U to su uključene bile i plaće dvoje službenika i vozača te troškovi osobnog automobila, na što svaki bivši predsjednik također ima pravo pet godina. Nekad su te povlastice vrijedile doživotno, ali ih je Milanovićeva vlada 2012. ograničila na pet godina. Tada je mišljeno bilo da se to ne odnosi na Mesića, koji je u Grškovićevoj bio i prije te zakonske izmjene, ali je, na inicijativu Mosta, 2016. Zakon ponovno promijenjen i to na način da je Mesiću oduzet ured. Ta je zgrada potom prodana, pa Ministarstvo državne imovine sada još nema ništa u pripremi za Kolindu Grabar-Kitarović.