Centar za suočavanje s prošlošću

Documenta pozdravila kaznu doživotnog zatvora Karadžiću

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

»Smatramo da je genocidna namjera za uništenje Muslimana i Hrvata postojala u cijeloj Bosni i Hercegovini pa tako i u Sarajevu te drugih šest općina navedenih u optužnici, što vijeće nije utvrdilo«, priopćila je Documenta



ZAGREB Centar za suočavanje s prošlošću, u srijedu je pozdravio odluku Žalbenog vijeća Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednika ICTY-a, o dosuđivanju Radovanu Karadžiću kazne doživotnog zatvora.


»Smatramo da je genocidna namjera za uništenje Muslimana i Hrvata postojala u cijeloj Bosni i Hercegovini pa tako i u Sarajevu te drugih šest općina navedenih u optužnici, što vijeće nije utvrdilo«, priopćila je Documenta.


Pritom su izrazili i zabrinutost zbog narušenog povjerenja u Bosni i Hercegovini.




»Posebno nas brinu posljedice nedavnog usvajanja deklaracije 8. zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora kojom se osporava presuda Tribunala u predmetu Prlić i drugi te odbacivanja izvještaja Komisije o zločinima u Srebrenici od 10. do 19. srpnja 1995. godine od strane prvo vlade, a onda i skupština Republike Srpske«, kažu u Documenti.


Mehanizam za međunarodne kaznene sudove povećao je u srijedu kaznu ratnom vođi bosanskih Srba na doživotni zatvor za genocid u BiH ocijenivši da je 40 godina koliko je dobio u prvostupanjskom postupku neodgovarajuća kazna. Žalbeno vijeće potvrdilo je gotovo sve elemente prvostupanjske presude.