Centar za suočavanje s prošlošću

Documenta: Podnošenjem kaznene prijave protiv Fehira vrši se pritisak na ključnog svjedoka protiv Glavaša

Hina

Branimir Glavaš / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Branimir Glavaš / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću izrazio je u ponedjeljak zabrinutost zbog kaznene prijave za ubojstvo koju je protiv krunskog svjedoka u slučajevima 'garaža' i 'selotejp' podnio Branimir Glavaš, kao i medijskih izvještaja u kojima se kao krivac za usmrćenje jednog od srpskih civila zatočenih u garažama osječkog Sekretarijata za narodnu obranu 1991. netočno navodi Fehir



ZAGREB Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću izrazio je u ponedjeljak zabrinutost zbog kaznene prijave za ubojstvo koju je protiv krunskog svjedoka u slučajevima ‘garaža’ i ‘selotejp’ podnio Branimir Glavaš, kao i medijskih izvještaja u kojima se kao krivac za usmrćenje jednog od srpskih civila zatočenih u garažama osječkog Sekretarijata za narodnu obranu 1991. netočno navodi Fehir.


»Optužnica to opovrgava«, izvijestila je Documenta, podsjećajući da je smrt Čedomira Vučkovića, po navodima optužnice, nastupila od trovanja sumpornom kiselinom. Zbog toga je i kazneni postupak za ovaj zločin koji je obuhvaćao i Fehira obustavljen, ističu u priopćenju.


Dodaju da je i u današnjem iskazu svjedok Fehir »još jednom podsjetio na brutalnost i bezobzirnost u postupanju prema zatočenim civilima srpske nacionalnosti u garažama Sekretarijata za narodnu obranu pod zapovjedništvom prvooptuženog Branimira Glavaša«.




Podsjećaju i da je Vrhovni sud ukinuo odluku prvostupanjskog vijeća kojom je Fehirov iskaz eliminiran iz spisa predmeta kao nezakonit dokaz.


Također, Vrhovni sud u svojoj je odluci od 7. lipnja 2016. g., kojom je predmet vraćen pred prvostupanjski sud, naglasio da iskaz ključnog svjedoka Krunoslava Fehira predstavlja zakonit dokaz, čak i u situaciji kada su zakonske odredbe koje su bile na snazi u trenutku dodjele i dobivanja statusa krunskog svjedoka isključivale mogućnost dodjele ovog statusa osobama koje su počinile ili pokušale počiniti kazneno djelo ubojstva, navodi Documenta.