Taktika

Do Kolakušića se nikako ne može doći, a medije ignorira: Je li upravo zbog toga još ‘treća snaga’?

Zlatko Crnčec

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Nekadašnji sudac svoje je simpatizere okupio na društvenim mrežama, izbjegava susrete s novinarima, što mu je nešto umanjilo biračke preferencije, ali očito Kolakušić čeka svoj trenutak



ZAGREB – Ni pravi pravcati desant koji su prošlog tjedna napravili predstavnici svakojakih hrvatskih medija nije pokolebao novu hrvatsku političku senzaciju, nekadašnjeg suca Mislava Kolakušića, da odustane od svoje taktike da do daljnjeg ne nastupa javno. Osim, naravno putem društvenih mreža gdje na jednoj svojoj stranici ima više od 157.000 pratitelja.


Do Kolakušića se prošlog tjedna nije moglo doći ni putem mobitela, SMS-a, Whats Appa u njegovom uredu u Europskom parlamentu niti preko savjetnika Igora Ćutuka koji je zainteresiranima mogao samo priopćiti da Kolakušić zasad ne želi komunicirati s medijima.


Nije bio raspoložen za ikakav kontakt sa sedmom silom niti kada je izlazio iz prostorije u kojoj je kao član nadležnog odbora Europskog parlamenta sudjelovao u saslušanju jednog od kandidata za povjerenika, odnosno člana Europske komisije.




Ostao je dosljedan svojoj taktici da s javnošću i svojim fanovima komunicira isključivo putem društvenih mreža gdje se prilično često oglašava, u pravilu postovima ili videoklipovima vezano za svoje istupe u Europskom parlamentu.


Sve to skupa jest, istina, umanjilo njegov rejting na hrvatskoj političkoj sceni, ali ne i njegov status kao treće političke snage u Hrvatskoj. Prije četiri mjeseca njegov je rejting bio 10,9 posto, a krajem rujna je u istraživanju CRObarometar koje agencija IPSOS Puls radi za potrebe središnjeg dnevnika Nove TV spao na 6,1 posto.


Značajne brojke


Značajan je to pad, ali ipak nedovoljan da bi se maknuo s pozicije treće političke snage u državi koje se neki pribojavaju i tiho priželjkuju da se on ipak zadovolji djelovanjem u Bruxellessu i Strasbourgu, odnosno da se ne vraća na domaću političku scenu.


Posebno se tu radi o onima koji se nadaju da bi sada oni mogli dobiti prosvjedne glasove koje je Kolakušić pokupio 24. svibnja ove godine kada je za mnoge potpuno neočekivano osvojio jedan europski mandat. Lista Mislava Kolakušića osvojila je tada 7,89 posto glasova i bila pravi hit izbora za Europski parlament.


Iako ni tada nije bio previše prisutan u medijima ipak je prije i tijekom kampanje odradio neke gledane televizijske emisije, kao što je primjerice Nedjeljom u dva na prvom programu Hrvatske televizije. Međutim, i tada je težište njegovog djelovanja bilo na društvenim mrežama gdje je stvorio široki krug podržavatelja koji u njemu vide jedinu i vjerojatno zadnju šansu da se stanje u Hrvatskoj promijeni nabolje, posebno kada je u pitanju problem korupcije s kojim se Hrvatska bezuspješno bori već desetljećima.


Kolakušić ima Facebook stranicu pod nazivom »Građani za Mislava Kolakušića« koja u ovom trenutku ima više od 157.000 pratitelja.


Poštenje, mafija


Aktivna je i otvorena Facebook grupa pod nazivom »Podrška sucu Mislavu Kolakušiću«. Ako će izaći na predsjedničke izbore, što mnogi smatraju gotovo sigurnom opcijom, sasvim je moguće da će mu slogan biti »Izbor nikada nije bio jednostavniji«. Naime, taj se izraz pojavljuje na više mjesta na spomenutim društvenim mrežama koje su za razliku od nekih drugih otvorene.


Na ova dva profila mogu se vidjeti i poruke tipa »Mislav Kolakušić može promijeniti Hrvatsku. Ostali niti znaju, niti smiju, niti žele. Izbor nikada nije bio jednostavniji« Tu su još i »Građani odlučuju«, »Stvorit ću sustav koji će iskorijeniti korupciju«, te »Svakoj mafiji dođe kraj«.


Tu je i slogan »Pobjeda na predsjedničkim izborima temelj je pobjede na parlamentarnim izborima«, što definitivno upućuje na to da ćemo krajem prosinca ove godine vidjeti Kolakušića u izbornoj utrci za Pantovčak.


Međunarodna scena


Da će Mislav Kolakušić sudjelovati u predsjedničkim izborima pokazuje i dio njegovog izlaganja na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta gdje je Europskom povjereniku Janesu Hahnu pojasnio da je »trenutni položaj Hrvatske kada govorimo o raspodjeli proračunskih sredstava neprimjeren i neprihvatljiv«.


Dodao je da je Hrvatska pri dnu po primicima iz EU proračuna što je »očigledno neravnopravnost koja se mora popraviti«. Time je ipak proširio područje djelovanja i na međunarodnu zaštitu hrvatskih interesa.