Nema mira

Davor Ivo Stier skinuo rukavice: Spreman sam raditi na ujedinjavanju i kao predsjednik HDZ-a

Hina

Davor Ivo Stier i Andrej Plenković / Foto: D. KOVAČEVIĆ

Davor Ivo Stier i Andrej Plenković / Foto: D. KOVAČEVIĆ

Moja je sada misija raditi na tome da ujedinimo stranku i naše biračko tijelo, koje se doista podijelilo. Ja ću na tome raditi i ja ću u tome uspjeti, poručio je Stier.



Saborski zastupnik HDZ-a Davor Ivo Stier izjavio je u petak da je HDZ doživio neuspjeh na izborima za Europski parlament jer se udaljio od desnog biračkog tijela, te je poručio kako je spreman raditi na ujedinjavanju HDZ-a i njegovih birača »i kao predsjednik stranke«.


Ocijenivši kako su rezultati izbora za Europski parlament za HDZ neuspjeh jer je postavljen cilj od pet mandata, a osvojena su četiri, Stier je novinarima u Hrvatskom saboru rekao kako je time stranci poslana poruka da se udaljila od desnih birača, te da borba protiv korupcije i klijentelizma mora biti u središtu njezina političkog djelovanja.


»Mi ne možemo ići na parlamentarne izbore s potporom od 22 ili 23 posto. Birači su nam poslali poruku da je borba protiv korupcije i klijentelizma izuzetno važna i da mora biti u središtu našeg političkog djelovanja. Također, poslali su nam poruku da HDZ za uvjerljivu pobjedu mora imati i glasove desnih birača«, istaknuo je Stier.




Puno je tradicionalnih birača HDZ-a izašlo na izbore, ali nije zaokružilo HDZ. Sada treba ujediniti stranku i njezino biračko tijelo, ustvrdio je Stier i poručio kako će na tome raditi.


Na pitanje treba li Andrej Plenković napustiti mjesto predsjednika HDZ-a Stier je odgovorio kako je »govorio kad je to trebalo i ukazivao na ono što je u tom trenutku trebalo«.


»Prezirem praksu onih koji kad je vođa moćan frenetično plješću, a kad se posklizne idu vaditi noževe. To nisam ja, to nije moja uloga. Moja je uloga bila reći ono što je u danom trenutku trebalo, poduzeti poteze koje sam poduzeo, jer sam mislio da su tada bili potrebni, uvijek s namjerom da HDZ bude jak i da može okupljati. Moja je sada misija raditi na tome da ujedinimo stranku i naše biračko tijelo, koje se doista podijelilo. Ja ću na tome raditi i ja ću u tome uspjeti«, poručio je Stier.


Na pitanje šalje li time poruku da je spreman preuzeti HDZ, istaknuo je kako je na izvještajnom Saboru iskazao spremnost raditi na ujedinjavanju stranke i birača. »Zašto ne i kao predsjednik stranke. Ali, što se toga tiče, kad dođe vrijeme unutarstranačkih izbora dobit ćete moj vrlo precizan odgovor«, kazao je.


Ustvrdio je kako nije bojkotirao izbore za Europski parlament, već je bio potpora HDZ-ovoj listi i kandidatima, te da se nije nudio da bude prvi na HDZ-ovoj listi jer to nije bilo u fokusu njegova interesa.


»Moje je djelovanje uvijek išlo k tome da imamo jak HDZ, jer vjerujem da je Hrvatskoj to potrebno. HDZ mora moći okupljati ljude koji su možda malo liberalniji, a i one koji su konzervativniji. A u središtu mora biti demokršćanska politika, koja može okupljati te dvije skupine«, rekao je Stier.