U tijeku sjednica

Davor Bernardić izišao pred novinare: “Dali su mi jednoglasno povjerenje, izuzev Peđe i Bojana”

Tihana Tomičić

Milanka Opačić danas je u izjavi za medije rekla: "Ako će mojim isključivanjem SDP postati bolja i jača stranka, onda je to dobra odluka. No zbog javnosti želim reći: ne pada mi na pamet kandidirati se ni na koju funkciju, i to nije razlog zašto govorim"



ZAGREB – Na Ibleru je u tijeku sjednica Predsjedništva SDP-a na koju su došli svi članovi, osim Biljane Borzan koja je u Briselu, a na stolu je prijedlog zagrebačkog Predsjedništva SDP-a o isključivanju Milanke Opačić i Miranda Mrsića, kao i prijedlog Peđe Grbina i zagorskog SDP-a o sazivanju konvencije na kojoj će se glasati o povjerenju predsjedniku stranke Davoru Bernardiću.


Uoči sjednice izjavu je dao samo potpredsjednik Peđa Grbin koji je rekao da ostaje pri svojim zahtjevima, svjestan svih posljedica i mogućih sankcija, dok drugi nisu htjeli komentirati ništa dok sjednica na završi.


Prije završetak sjednice, Davor Bernardić je izišao i rekao novinarima ovako:




“Dali su mi jednoglasno povjerenje izuzev Peđe i Bojana koji su se izuzeli od glasanja. Osobno sam to predložio. Tražit ću povjerenje i od članova Glavnog odbora. Dobio sam njihovo provjerenje. Predsjedništvo nije raspravljalo o izbacivanju Milanke Opačić i Miranda Mrsića. Nastavit ćemo zasjedanje. Puno je toga na dnevnom redu, još 4 sata ćemo najmanje zasjedati. Jedna od tema je i Agrokor. Pozivam Plenkovića da što prije stave na dnevni red istražno povjerenstvo pa će zajedno Todorić i Plenković svjedočiti o sastancima u Vladi i o ovoj skupo brakorazvodnoj parnici Agrokora.”


On je, kako se može iščitati iz izjave, sam zatražio da se na sjednicu Glavnog odbora u subotu ide s temom glasanja o njegovu o njegovu povjerenju, čime je preuzeo stvar u svoje ruke i preduhitrio druge prijedloge za njegovu smjenu na konvenciji.Kako se saznaje, samo su Bojan Glavašević i Peđa Grbin bili protiv njegova prijedloga.


To znači da Bernardić očekuje da bi na sjednici u subotu mogao dobiti i podršku Glavnog odbora, a svemu je prethodio zaključak krapinsko-zagorskog SDP-a koji je jučer zatražio upravo to: da se prvo glasa o povjerenju predsjedniku stranke, a tek potom raspravlja o onima koji su svojim kritičkim istupima stranci u javnosti nanijeli štetu. O prijedlogu Hajdaševe organizacije, potpredsjednik Zlatko Komadina već je prije sjednice dao podršku: Kolega Hajdaš kuca na otvorena vrata, rekao je.


U izjavi za medije u pauzi strajanja sjednice Bernardić je dodao da su pojedinci stranci nanijeli veliku štetu, no nije htio odgovoriti kakkva će biti sudbina Milanke Opačić i Miranda Mrsića, a o zahtjevu Hajdaševe organizacije kazao je da i to ide na Glavni odbor.


– Ja nisam sudac, ja sam trener, moram uigrati momčad i od stranke napraviti jaču i bolju organizaciju, rekao je Bernardić.


Sjednica još traje, a prema riječima predsjednika stranke, mogla bi potrajati još četiri sata.


Kako sada stvari stoje, čini se da bi većina članova Predsjedništva mogla biti protiv isključivanja svojih viđenih članova, jer to je i prijedlog krapinsko-zagorske županijske organizacije koju vodi Siniša Hajdaš Dončić, a koja traži da se prvo riješi situacija oko povjerenja predsjedniku stranke, a potom donose odluke o sankcijama bilo kome.


Milanka Opačić danas je u izjavi za medije rekla: “Ako će mojim isključivanjem SDP postati bolja i jača stranka, onda je to dobra odluka. No zbog javnosti želim reći: ne pada mi na pamet kandidirati se ni na koju funkciju, i to nije razlog zašto govorim”.