Vremenska prognoza

Danas malo kiše, ali od petka se vraća – ljeto. Vakula: ‘Bit će toplo kao rijetko kad u povijesti mjerenja’

P. N.

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



Danas slijedi južina, naoblačenje i osjetno zatopljenje, ponegdje i kiša, koje će u većini Hrvatske biti tijekom opet svježijeg četvrtka, a od sunčanijeg petka novo zatopljenje, i to dugotrajnije i osjetnije, pa će drugo listopadsko desetodnevlje biti iznadprosječno toplo, u mnogim mjestima kao rijetko kada u povijesti mjerenja tog dijela godine.


U središnjoj danas Hrvatskoj pretežno sunčano uz postupni porast naoblake prema kraju dana, a navečer povremeno kiša, najprije uz granicu sa Slovenijom, a u noći i drugdje. Zapuhat će umjeren, mjestimice i jak jugozapadni vjetar. Jutro osjetno toplije nego u utorak, a najviša dnevna temperatura oko 22 °C. Podjednaka i na sjevernom Jadranu, dok će u gorju biti od 15 do 19 °C, pri čemu će jutro također biti osjetno toplije nego u utorak. U početku će biti djelomice sunčano, a jače naoblačenje će najprije zahvatiti sjeverni Jadran i Gorski kotar. Kiše može biti već prijepodne, ali je glavnina vjerojatnija navečer i u noći. Vjetar umjeren, u gorju povremeno i jak jugozapadni, a na Jadranu će puhati umjereno do jako jugo, uz umjereno valovito i valovito more. Na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmaciji pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Zapuhat će umjereno do jako jugo. Najviša dnevna temperatura između 21 i 23 °C.”


U četvrtak u unutrašnjosti jutro još toplije nego u srijedu, uz pretežno oblačno vrijeme, povremenom s kišom. Krajem dana sa zapada slijedi djelomično razvedravanje. Od petka uglavnom suho i barem djelomice sunčano, ujutro uz mogućnost za mjestimičnu kratkotrajnu maglu, te postupno toplije. Na Jadranu u četvrtak promjenljivo s kišom, često u obliku pljuskova s grmljavinom, češćim na sjeveru i jugu. Od petka pretežno sunčano i malo toplije. Jugo će u četvrtak postupno okrenuti na jugozapadnjak, a navečer će na sjeveru zapuhati bura koje će biti još i u petak. Zatim će vjetar biti uglavnom slab.”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak.