Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1n
Sutra: 5° 5° 1n
20. siječnja 2020.
Ronioci u akciji

DRAMA KOD DUBROVNIKA Pronađeno jedno tijelo, još se traga za dvojicom nestalih radnika hidroelektrane

Foto  Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto Ivo Cagalj/PIXSELL
Autor: ,
Objavljeno: 10. siječanj 2019. u 18:24 2019-01-10T18:24:00+01:00

Pavličević je istaknuo kako je brod pomorske policije u potrazi na moru i u priobalju, a određena tehnička sredstva postavljena su i ispred tunela i lukobrana, budući da sve ukazuje da bi se nestali radnici mogli nalaziti u tunelu

NOVO 20.20 Načelnik dubrovačke policije Ivan Pavličević izjavio je u četvrtak navečer kako se potraga za nestala dva radnika Hidroelektrane Dubrovnik u Platu nastavlja i u noćnim satima, ali u smanjenom opsegu. 

Pavličević je u izjavi za Hinu istaknuo kako je brod pomorske policije u potrazi na moru i u priobalju, a određena tehnička sredstva postavljena su i ispred tunela i lukobrana, budući da sve ukazuje da bi se nestali radnici mogli nalaziti u tunelu.

»U akvatoriju pred hidroelektranom su i pripadnici specijalne policije, a kad se upoznaju sa svim tehničkim uvjetima, te kad se zatvore ventili, najvjerojatnije će sutra ujutro zaroniti. Uz to, pregledat ćemo još jednom čitavu strojarnicu, jedan poseban ulaz s gornje strane objekta«, objasnio je Pavličević.
Očevid požarišta slijedi po završetku potrage, a obavit će ga vještaci MUP– ovog Centra za forenzična ispitivanja Ivan Vučetić uz potporu protupožarnog inspektora dubrovačke policije.

U požaru koji je u četvrtak ujutro oko 9 sati izbio u Hidroelektrani Dubrovnik šest osoba lakše je ozlijeđeno, od čega je troje prevezeno u dubrovačku bolnicu, a troje je nestalo. Oko 14 sati ronioci Javne vatrogasne postrojbe u odvodnom kanalu Hidroelektrane Dubrovnik, koji spaja centar hidrocentrale s morem, pronašli su tijelo muškarca.

»Oko 14 sati ronioci Javne vatrogasne postrojbe u odvodnom kanalu koji spaja centar HE s morem pronašli su beživotno muško tijelo koje su izvukli na površinu. Očevidom će se utvrditi identitet. Postrojba i dalje traga za ostalom dvojicom«, kazao je Pavličević novinarima.
Pavličević je rekao kako je sve ukazivalo da su trojica djelatnika, koji nisu uspjeli izaći iz HE, pred vatrenom stihijom skinuli dio odjeće i ušli u odvodni kanal ,zbog čega je fokus pretraživanja bio odvodni kanal.
»U tijeku je sanacija požarišta s obzirom da se radi o tunelu dugačkom oko 500 metara. Vatra je izbila na samom kraju tunela. Vatrogasci koji su posebno osposobljeni s posebnom opremom još uvijek gase požarište«, rekao je Pavličević.

Načelnik Pavličević ranije danas je novinarima rekao da su hidrocentrala i zaposlenici bili obučeni kako postupati u slučaju izvanrednih situacija.
»Postoje razni planovi evakuacija i zaštitna oprema. Utvrđeno je da pojedini dijelovi zaštitne opreme nedostaju, što znači da su oni uzeli tu opremu i da se njome koriste. Naravno, pitanje je koliko je zaštitna oprema mogla pomoći u ovakvoj situaciji«, naglasio je.
Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić rekao je Hini da su trojica lakše ozlijeđenih djelatnika dovezeni u bolnicu jer su se nagutali dima te su izvan životne opasnosti.

Na gašenju požara koji je lokaliziran oko 13 sati sudjelovali su vatrogasci JVP Dubrovački vatrogasci, DVD-ovi Konavle i Župa dubrovačka te DIP Dubrovnik. Uzrok požara, koji je nastao na samom kraju tunela dugačkog oko 500 metara, još uvijek je nepoznat.

.................

Načelnik dubrovačke policije Ivan Pavličević izvijestio je da u pretragu odvodnog kanala Hidroelektrane (HE) Dubrovnik kreću i policijski ronici iz Splita. Noć otežava potragu, ali načelnik uvjerava da neće stati dok ne pronađu ostalu dvojicu djelatnika HE, navodi N1.

"Nemamo novih informacija. Uzrok požara i eksplozije znat ćemo nakon očevida. Za sada znamo da su radnici bježali od dima i spas potražili u odvodnom kanalu. Unatoč zaštitnoj odjeći, nisu mogli dugo izdržati u požaru", izjavio je za N1 Hrvatska načelnik dubrovačke policije Ivan Pavličević.

Ranije je policija izvijestila da su oko 14 sati ronioci Javne vatrogasne postrojbe u odvodnom kanalu koji spaja centar HE s morem pronašli beživotno muško tijelo koje su izvukli na površinu. Očevidom će se utvrditi identitet.

Požarište, koje je ustvari tunel dugačak 500 metara je tijekom dana sanirano, ali ne može se provoditi očevid dok sav dim ne izađe iz tunela. Dojava o požaru u HE zaprimljena jutros u 9 sati putem Centra 112, a na mjesto događaja izašle su sve žurne službe - hitna pomoć, vatrogasci, policija i predstavnici općine Župa dubrovačka.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.