Neslužbeno

DOVRŠEN NADZOR Liječnici u Metkoviću nisu prepoznali kliničku sliku teško bolesnog dječaka?

P. N.

Ilustracija

Ilustracija



Devetogodišnji Gabrijel Bebić iz Metkovića umro je 11. prosinca zato što liječnici u Domu zdravlja Metković i tamošnjoj Hitnoj pomoći nisu prepoznali kliničku sliku teško bolesnog djeteta. Proizlazi to iz inspekcijskog nadzora Stručnog povjerenstva Ministarstva zdravstva i Povjerenstva Hrvatske liječničke komore (HLK), do kojeg je neslužbeno došla Slobodna Dalmacija. 


Uz to nije adekvatan bio niti transport dječaka iz Metkovića prema KBC-u Split – po mišljenju inspekcijskog nadzora dijete nisu pripremili za medicinski transport.


Također, inspekcijski nadzor je utvrdio da su liječnici posljednje jutro života Gabrijela Bebića, njega i njegovog oca “šetali” od pedijatrijske ambulante do ambulante Hitne pomoći. No, da bi nalaz inspekcije bio potpun trebati će pričekati obdukcijski nalaz te će se nakon njegovog “proučavanja” donijeti potpuni i konačni zaključak istrage, piše Slobodna Dalmacija, koja doznaje i da Stručno povjerenstvo ministarstva zdravstva i Povjerenstvo HLK nemaju nikakav prigovor na postupanje i rad djelatnika KBC-a Split. 




Nesretni Gabrijel Bebić je od 1. prosinca do 11. prosinca, odnosno trenutka svoje smrti, više puta sa svojim ocem dolazio u DZ Metković, Hitnu pomoć i pedijatrijsku ambulantu u Metkoviću te mu nijednom nije napravljen nalaz krvi ili eventualni RTG pluća. Dijete je zbog toga zbog izuzetno pogoršanog zdravstvenog stanja, u terminalnoj fazi svoje bolesti, prevezeno tek nakon 11 dana agonije u splitski KBC gdje je i preminulo od sepse, odnosno multiorganskog zatajenja organa.


Kako se utvrdilo obdukcijom, tijelo maloga Gabrijela “napao” je virus H1N1, gripe tipa A, koji je “otvorio vrata” bakteriji streptokoka koja je napala organizam i na koncu izazvala smrt djeteta.