Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
18. siječnja 2020.
Koalicija za REKOM

DOKUMENTIRANJE RATNIH ŽRTAVA Na ovom linku možete doznati imena ubijenih i način na koji su stradali

foto: arhiva NL
foto: arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 20. prosinac 2018. u 12:48 2018-12-20T12:48:00+01:00

Istraživačica Documente Nives Jozić predstavila je mogućnosti pretraživanja interaktivne mape, koja omogućuje pronalaženje imena svakoga ubijenog ili nestalog s podacima o osobi, načinu stradanja i izvorima na temelju kojih je podatak utvrđen. 

Na internetskoj adresi 'Zrtveratovasfrj.info' nalazi se interaktivna mapa s podacima o dosad utvrđenim žrtvama ratova na područje bivše Jugoslavije, koju je danas u Zagrebu predstavila Koalicija za utemeljenje Regionalne komisije o utvrđivanju činjenica u ratovima na području bivše Jugoslavije (REKOM).

Riječ je o internetskom alatu na kojemu su pohranjeni te grafički i po kategorijama obrađeni podaci o najmanje 22 tisuće ubijenih i nestalih, koliko su nevladine organizacije udružene u Koaliciju za REKOM uspjele dokumentirati tijekom svojeg višegodišnjeg istraživanja. Mapu su predstavile Nataša Kandić, utemeljiteljica Fonda za humanitarno pravo (FHP) iz Beograda te Vesna Teršelič i Nives Jozić iz zagrebačkog Centra za suočavanje s prošlošću - Documenta.

Istraživačica Documente Nives Jozić predstavila je mogućnosti pretraživanja interaktivne mape, koja omogućuje pronalaženje imena svakoga ubijenog ili nestalog s podacima o osobi, načinu stradanja i izvorima na temelju kojih je podatak utvrđen. Jednostavna, ali informativna i potresna internetska stranica može se pretraživati po imenu, mjestu i načinu stradanja, po bivšim republikama i odsječku vremena od 1991. do 2001. godine. Na grafičkoj karti bivše Jugoslavije, mapa nudi i pregledan grafički uvid u rasprostranjenost nasilja te točna mjesta u kojima su se nesreće dogodile.

"Utemeljenje REKOM-a danas je aktualnije nego ikad, jer su odnosi u regiji sve lošiji, ratne se istine krivotvore a žrtve zanemaruju, a mi mislimo da je važno da ljudi pamte ljude", kazala je na predstavljanju Vesna Teršelič, koja je interaktivnu mapu o ratnim žrtvama nazvala "pionirskim pothvatom". Precizirala je kako je Documenta dosad identificirala 17.007 žrtava rata u Hrvatskoj, ali je u mapu uneseno tek nešto više od četiri tisuće žrtava o kojima su podaci potvrđeni iz više neovisnih izvora.

Nataša Kandić naglasila je kako je iznimno važno načiniti konačan i detaljan popis žrtava ratova na području bivše Jugoslavije, te da se to ne može drukčije nego regionalnom suradnjom. "Ne vidimo nijedan razlog da neka država regije u tome ne sudjeluje. Očekujemo da Hrvatska, kao članica EU, bude jedna od njih, naročito zato što je u mandatu predsjednika Ive Josipovića prednjačila u izradi statuta REKOM-a. Očekujemo da će prednjačiti opet, kako bismo zajedno, pomoću činjenica, otvorili put pomirenju", kazala je Nataša Kandić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.