Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
27. siječnja 2020.
Sastanak s predstavnicima HUP-a

DOBRA VIJEST ZA PODUZETNIKE Horvat najavio rasterećenje poslodavaca na razini od oko milijardu kuna

Snimio Darko JELINEK
Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 30. listopad 2018. u 16:19 2018-10-30T16:19:32+01:00

Na pitanje što će se točno ukidati i smanjivati i kakav će to konkretan utjecaj imati na poslodavce, Horvat je rekao da se trenutno anuliranjem administrativnih i neporeznih davanja postiže rasterećenje od oko 600 milijuna kuna godišnje te kako će provedbom dva akcijska plana u 2019. godini rasterećenja biti i veća, na razini od oko milijardu kuna

ZAGREB Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u utorak je, nakon sastanka premijera Andreja Plenkovića i nekolicine ministara s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), najavio da u idućoj godini očekuje oko milijardu kuna ukupnog rasterećenja poduzetnika.

Odgovarajući na pitanja novinara, Horvat je rekao kako je Ministarstvo gospodarstva u završnoj fazi dva akcijska plana. Jedan akcijski plan, kako je rekao, u 2019. godini će ukinuti i dokinuti veliki broj administrativnih barijera.

U drugom akcijskom planu, koji će Ministarstvo završiti zajedno s HUP-om i svim zainteresiranim stranama, namjerava se kod neporeznih davanja anulirati opterećenje koje je izravni doprinos državnom proračunu.

Na pitanje što će se točno ukidati i smanjivati i kakav će to konkretan utjecaj imati na poslodavce, Horvat je rekao da se trenutno anuliranjem administrativnih i neporeznih davanja postiže rasterećenje od oko 600 milijuna kuna godišnje te kako će provedbom dva akcijska plana u 2019. godini rasterećenja biti i veća, na razini od oko milijardu kuna.

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja izjavila je kako su na sastanku poslodavci iznijeli ono što je za njih jako bitno i što je gorući problem - nedostatak radne snage i opterećenja za gospodarstvo.

»Znači, teme koje mi propagiramo su poznate i naravno s resornim ministarstvima pokušavamo vidjeti gdje je mogući prostor u idućoj godini da do toga i dođe«, kazala je.

Upitana nedostaje li ovoj Vladi hrabrosti, Deranja je odgovorila: »Mislim da idu u dobrom pravcu, a mi bismo mu htjeli taj pravac malo ubrzati«.

Na novinarski upit misli li da Vlada treba prestati sanirati gubitaše i davati jamstva za ono što nema budućnost, Deranja je kazala da je potrebno utvrditi u kom pravcu se želimo razvijati i onda u tom pravcu ići.

»A pokrivati gubitaše naravno da ne. Treba poticati one industrije koje izvoze, koje stvaraju novu dodanu vrijednost, a država treba prepoznati koje su to«, istaknula je Deranja nakon sastanka u Vladi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.