Odgovor na medijska izvješća

Culej: U Vukovaru vjerojatno oštra reakcija na ono što se događa braniteljima

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

»Zašto bi neki istup bio preoštar, ako se govori istina o onome što se događalo u Vukovaru. Što je tu oštro, a što nije? Sve je bijedno i mlako u slučaju Živkovića. Svaka reakcija na to što se radi tom čovjeku je premlaka. Bit će u Vukovaru vjerojatno oštra reakcija na sve ovo što se događa s braniteljima«, poručio je Stevo Culej



ZAGREB Saborski zastupnik HDZ-a Stevo Culej najavio je u srijedu da će u Vukovaru vjerojatno biti oštra reakcija na sve ovo što se događa s braniteljima.


Komentirajući novinarima u Saboru jučerašnji okrugli stol »Nakon oružane, protuustavna agresija na Vukovar«, održan u sjedištu zagrebačke HVIDR-e, na kojemu je, prema medijskim izvješćima, zajedno s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom pljeskao nakon svih istupa u kojima se vrlo oštro kritiziralo Vladu Andreja Plenkovića, ustvrdio je kako na tom skupu »nije ništa zagovarao«.


Culej: Penavin istup nije bio preoštar


Radi se, dodao je, o slučaju Marijana Živkovića, protiv koga se vodi ponovljeni sudski postupak zbog razbijanja dvojezične ploče na zgradi Policijske postaje u Vukovaru.




»Naravno da podržavam Marijana Živkovića, oca dvojice poginulih hrvatskih branitelja. Njega se razvlači po sudovima, a po Vukovaru hodaju oni koji su možda ubili njegove sinove«, kazao je Culej.


Na novinarsku opasku da je pljeskao kada se kritiziralo Vladu, odvratio je kako se »ne plješće u jednom činu nego na kompletan govor«.


Culej ne misli da je Penavin istup, koji je kazao da Hrvatskoj treba nova revolucija i da bi se HDZ-u mogli ponoviti »crni labudovi« preoštar.


»Zašto bi neki istup bio preoštar, ako se govori istina o onome što se događalo u Vukovaru. Što je tu oštro, a što nije? Sve je bijedno i mlako u slučaju Živkovića. Svaka reakcija na to što se radi tom čovjeku je premlaka. Bit će u Vukovaru vjerojatno oštra reakcija na sve ovo što se događa s braniteljima«, poručio je.


Na pitanje planira li se u Vukovaru novi prosvjed rekao je da se »vjerojatno nešto planira, sigurno se planira«, ali detalje nije iznosio.


Zastupnik HDZ-a i predsjednik HVIDR-e Josip Đakić kazao je da nije stigao s premijerom razgovarati o zahtjevu te braniteljske udruge da HDZ raskine koaliciju sa SDSS-om.


»Nisam stigao. Međutim, Josip Periša je jasno rekao stavove, tražio je od ministra Bošnjakovića i Državnog odvjetništva da objasne zašto se ne primjenjuje 49. članak Kaznenog zakona«, rekao je.Podsjetio je da su raskid koalicije sa SDSS-om tražili i prije. »Smatram da su sve nacionalne manjine dobrodošle, ali kada pojedinac vrijeđa Hrvatsku DORH bi trebao prvo zaključiti postoji li kaznena odgovornost«, kaže Đakić.

Na pitanje hoće li s Miloradom Pupovcem čuvati parlamentarnu većinu, odgovorio je »sada provocirate, ali što je tu je«. Vladu koja ima određene uspjehe ne treba rušiti zbog pojedinca, poručio je.


Đakić: Škoro mi je prijatelj ali neću ga podržati


Priznao je kako upoznat s jučerašnjim okruglim stolom u zagrebačkoj HVIDR-i, naglasivši da su invalidi Domovinskog rata uvijek reagirali kad su u pitanju državni interesi.


Na pitanje štete li ambicije Mire Kovača da postane predsjednik HDZ-a kampanji Kolinde Grabar-Kitarović ocijenio je kako je to bio »mali izlet koji će se vjerojatno popraviti i Miro će, kao i svi drugi, biti za Kolindu«.


O tome koga će HVIDR-a podržati na predsjedničkim izborima odlučit će Glavni odbor i Predsjedništvo, kaže, a on će im sugerirati da je Grabar-Kitarović, iako su imali trzavica poslije posjeta Aleksandra Vučića, »ipak jedina kandidatkinja koja zadovoljava sve uvjete da može i dalje biti na čelu Hrvatske«. Dodaje da u članstvu ima različitih razmišljanja, a odlučit će većina.Miroslav Škoro mu je, napominje, dobar prijatelj, ali »misli da ga neće podržati«.