Čistka u HDZ-u

“Časni sudac” uopće nije u tom tijelu? Našli smo novi apsurdni detalj oko izbacivanja HDZ-ovaca

Dražen Ciglenečki

Željka Sturu Gradski odbor vodi kao člana Časnog suda koji je odlučio o isključivanju osmero članova iz stranke, no on tvrdi da uopće nije u tom tijelu. Angažirao sam odvjetnika i čekam pravorijek iz stranke, a do tada ne želim istupati u medijima, objasnio nam je Stura



ZAGREB – U četvrtak je osmero članova zagrebačkog HDZ-a zapravo izbrisano iz stranke, a ne isključeno. Doduše, formalno ih je izbacio Časni sud Gradskog odbora, ali pritom nije poštovana ni minimalna procedura kojom se u HDZ-u detaljno definira postupak pred časnim sudovima. Ti su HDZ-ovci, među kojima je većina u stranci od samog osnivanja, jednostavno izbrisani, a da im prije toga nitko nije rekao niti što su točno skrivili, kamoli da bi im se omogućilo iznošenje obrane.


“Časni sud Gradske organizacije odlučio je da se članovi protiv kojih je pokrenut postupak bezuvjetno isključe iz stranke, jer su širili neprimjerene poruke čiji je sadržaj jednak govoru mržnje, kao i iskazivali nelojalnost HDZ-u te otvoreno agitirali za kandidate drugih političkih opcija. Odluka o isključenju nastupila je nakon što se utvrdilo da pojedinci takvim porukama krše Statut HDZ-a te svojom komunikacijom štete ugledu, časti i dostojanstvu Hrvatske demokratske zajednice i svih njezinih članova”, priopćili su jučer iz Gradskog odbora.


Glasovanje u paketu


Nemoguće je bilo službeno doznati točan rezultat telefonskog izjašnjavanja članova Gradskog odbora, koji su u četvrtak odlučili o pokretanju stegovnih postupaka. Navodno nitko nije bio protiv, ali svi se nisu javili. Plenković, član Gradskog odbora, izjavio je da nije glasovao zbog obveza na proslavi Dana općine Jalžabet. Kuriozitet je i da se glasovali o cijelom paketu, a ne pojedinačno o predloženima za discipliniranje. No, najbolja ilustracija apsurdnog načina na koji je to osmero isključeno je slučaj Željka Sture, kojeg Gradski odbor vodi kao člana Časnog suda koji im je presudio, a on tvrdi da uopće nije u tom tijelu.




Doznajemo da su čelnici zagrebačkog HDZ-a u četvrtak tijekom dana rekli Sturi da je on član Časnog suda i da se mora pripremiti za večernju sjednicu. Njemu je to bila novost, ali uvjeravali su ga da je još od 2017. u tom Časnom sudu. Stura je raspolagao i s vrlo snažnim argumentom, on je član Gradskog odbora i zbog toga ne može biti istovremeno i u Časnom sudu. “Članovi časnih sudova ne smiju biti članovima kojeg drugog tijela HDZ-a iste razine”, piše u Postupovniku o radu časnih sudova HDZ-a. Iz te odredbe nedvojbeno proizlazi da Stura ne smije biti i u Gradskom odboru i u Časnom sudu Gradske organizacije HDZ-a. Protiv svake je logike bilo da Stura prvo kao član Gradskog odbora kaže da se slaže s pokretanjem stegovnog postupka protiv osmero članova Whatsapp i Viber grupa “Uskoci i hajduci” i “Zna se HDZ”, a da zatim u ulozi časnog suda odlučuje o ishodu tog postupka. Ali, Sturi nije pomoglo to što je zdrav razum bio na njegovoj strani. Iako nije sudjelovao u glasovanju Časnog suda, u medijima je objavljeno da je i on časni sudac i počeo je dobivati gomile poruka u kojima ga se zbog toga napada. Kad smo ga jučer nazvali, bio je zakopčan.


– Ovo je za mene uistinu neugodno. Angažirao sam odvjetnika i čekam pravorijek iz stranke, a do tada ne želim istupati u medijima, objasnio nam je Stura. Nismo inzistirali na njegovoj izjavi, imali smo razumijevanje za čovjek se našao u doista kafkijanskoj situaciji.


“Papiri pod nos”


A to se također može reći i za sve svježe isključene iz HDZ-a. Malo koji od njih shvaća što mu se dogodilo, tek pretpostavljaju zašto su politički nastradali. Vrijedi to i za dragovoljca Domovinskog rata Vedrana Černyja.


– Nitko sa mnom ovih dana iz HDZ-a nije službeno kontaktirao. Niti iz Gradskog odbora niti iz Časnog suda. O svemu znam jedino iz medija. Čitajući portale sam i saznao da sam isključen. Toga nikad nije bilo. Činjenica jest da sam ja u obje te grupe, i “Uskoci i hajduci” i “Zna se HDZ”, ali nisam tamo pisao ništa prijeteće niti sam se koristio govorom mržnje. Nisam agitirao za Miroslava Škoru, a protiv predsjednice Kolinde. Životom vam za to jamčim. Uostalom, u tim su grupama bili i bliski suradnici Andreja Plenkovića. Zar itko misli da bi se, uz njihovo znanje, u tim grupama mjesecima nešto strašno odvijalo, a da to ne dođe do Plenkovića. To je apsolutno nemoguće, rekao nam je Černy.


On je uvjeren da je iz HDZ-a isključen zbog dvije stvari koje nemaju nikakve veze s komunikacijom unutar grupa kojima pripada.


– Ja sam nedavno na sjednici saborskog Odbora za veterane predložio da Dan antifašističke borbe ubuduće ne bude blagdan nego spomendan. Mislim da sam 99,9 posto zato izbačen iz HDZ-a. Drugo, u HDZ-u je relativno poznato da za predsjednika stranke podržavam Miru Kovača, pa me je vjerojatno i to koštalo. Makar sam, kao i još najmanje njih četvero u četvrtak isključenih, HDZ-u pristupio prije 22. travnja 1990. Možda nam je i to bila otegotna okolnost, zaključuje Černy u ironičnom tonu.


Kad smo u četvrtak navečer razgovarali s Antom Šimunovićem, nije još bilo objavljeno da mu je Časni sud već presudio. Nadao se da će imati priliku u stegovnom postupku iznijeti svoju obranu. Prevario se.


– Nitko me iz Časnog suda nije zvao. Ne zamjeram im, stavili su im papire pod nos i tražili od njih da odlučuju. Ovoga nije bilo ni u Jugi, kazao nam je jučer Šimunović.