Novost

Cappelli tvrdi da se iznajmljivači ne moraju bojati zabrane, ali najavljuje veliku novost za sve koji se time bave

Hina

»Često se mogu čuti razne primjedbe da bismo trebali imati znatno veći broj objekata s četiri i pet zvjezdica, međutim, naši objekti s tri zvjezdice su neusporedivo kvalitetniji od isto kategoriziranih u drugim zemljama, primjerice Italiji«, podsjetila je Nimac Kalcina



Privatni iznajmljivači smještaja i oni koji to namjeravaju biti ne moraju se brinuti niti bojati zabrane rada jer toga neće biti, ali će se iduće tri-četiri godine provesti rekategorizacija koja će sve obuhvatiti, zaključeno je na sastanku predstavnika Zajednice obiteljskog turizma pri HGK s ministrom Garijem Cappellijem.


Apartmani i općenito ta vrsta smještaja nisu problem, nego razvoj proizvoda u destinacijama, rekao je Gari Cappelli prilikom predstavljanja rezultata prošle turističke godine i najave nove.


»To mora biti zajednički posao, trebaju sudjelovati svi u destinacijama i treba biti kvalitetno«, dodao je ministar odgovarajući i na pitanje o njegovoj, kako su je nazvali u medijima, »inicijativi za zabranu i ograničavanje privatnog smještaja«, izrečenoj tijekom nedavnog boravka u Dubrovniku nakon razgovora s gradonačelnikom Matom Frankovićem.




»Ne radi se ni o kakvoj inicijativi zabrane niti se o tome razmišlja i planira, nego je riječ o tome da treba raditi kvalitetno. O tome smo govorili i na sastanku s predstavnicima Zajednice obiteljskog turizma pri HGK na čelu s predsjednicom Martinom Nimac Kalcina, uz poruku da svi u destinaciji, pa i obiteljski smještaj moraju sudjelovati i pridonositi stvaranju kvalitetnih proizvoda«, objasnio je ministar.


Dodao je i kako je na sastanku zaključeno da će najbolje podatke o svemu imati nakon rekategorizacije u iduće tri do četiri godine, kojom neće biti obuhvaćeni samo svi iz obiteljskog smještaja, nego i druge vrste smještaja u turizmu.


Cappelli je najavio kako i zbog toga treba pričekati izradu i prihvaćanje nove strategije razvoja turizma, koja će biti i nacionalni plan za održivost turizma kojim će se, među ostalim, definirati daljnje i postupci i za obiteljski smještaj. Dovršetak strategije u planu je ove godine.


Nimac Kalcina: Zadovoljni smo što nema zabrane i podražavamo održiv razvoj


Predsjednica Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK Nimac Kalcina smatra da bi lokalne jedinice trebale same donositi odluku u kojem smjeru razvijati svoje destinacije te se brinuti o ravnomjernom omjeru svih ugostiteljskih objekata, tako i obiteljskog smještaja.


Istaknula je kako se u Zajednici apsolutno slažu da radi održivog razvoja treba nastojati da ponuda u destinaciji bude raznovrsna u odnosu na sve vrste smještajnih i ugostiteljskih objekata te se lokalnim vlastima trebaju prenijeti ovlasti da donose odluke koje bi utjecale na destinaciju u tom smjeru, ali ne zabranama i ograničavanjima, nego drugim odlukama i alatom.


»S obzirom na to, zadovoljni smo što je rečeno da zabrana ni ograničenja neće biti«, rekla je Nimac Kalcina.


U vezi s procesom rekategorizacije, istaknula je kako nije predviđeno da taj proces teče po načelu ‘svi odjednom’, nego u određenim rokovima, ovisno i o godini u kojoj su stečena rješenja o kategorizaciji.


Dodala je da je većina privatnog smještaja, otprilike 70 posto, kategorizirana s tri zvjezdice.


»Često se mogu čuti razne primjedbe da bismo trebali imati znatno veći broj objekata s četiri i pet zvjezdica, međutim, naši objekti s tri zvjezdice su neusporedivo kvalitetniji od isto kategoriziranih u drugim zemljama, primjerice Italiji«, podsjetila je Nimac Kalcina.


Istaknula je da su hrvatski privatni smještaj i njegovi domaćini na turističkim tržištima već prepoznati kao vrhunski i kvalitetni, neovisno o broju zvjezdica.


Najave za godinu dobre, rezervacija već ima i stalno stižu


Kao novost u poslovanju vezanom uz tu vrstu smještaja u turizmu ističe da je u gradovima primjetno produljenje sezone, ali i dalje se nastavlja visoka sezonalnost u većini odredišta, pogotovo na otocima i u malim mjestima.


»Teško da će se to bitno mijenjati ubuduće, ali trendovi potražnje se brzo mijenjaju i može doći vrijeme da će postati popularne baš male destinacije, pa i otoci s mirom. Vidjet ćemo. Ove godine u privatnom smještaju očekujemo dobru godinu jer je dobro pozicioniran na svjetskim tržištima, a i rezervacija već ima i stalno stižu«, istaknula je Nimac Kalcina, napominjući da će se ipak pravi rezultati, uključujući i prihode znati tek krajem godine s obzirom na to da se svake godine povećavaju troškovi svih vrsta i na svim razinama.


Tu se, kako ističe, među ostalim radi o plaćanju paušalne turističke pristojbe i članarine za pomoćne krevete, no dobrim smatra što je ipak odlučeno da će se paušalni iznos članarine plaćati 50 posto od iznosa za stalne krevete, s tim da će se razmotriti takav omjer i u odnosu prema paušalnom iznosu turističke pristojbe, ali za 2021. godinu.