Ministar u Novom Vinodolskom

Butković o štrajku u Croatia Airlinesu: U općem interesu bi bilo razmotriti kako prevladati ovo stanje

Franjo Deranja

foto Franjo DERANJA

foto Franjo DERANJA

"Croatia Airlines Vladi ne treba. Naprotiv, žele ga se što prije i bezbolnije riješiti, a to pokazuju svi vladini postupci koje (ne) poduzima  vezano za našeg jedinog avioprijevoznika", tvrdi Samostalni sindikat



Najava štrajka Sindikata našeg najvećeg avioprijevoznika, i to u srcu turističke sezone, nije dobra odluka i može nanijeti samo štetu, višestruku štetu, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, danas u Novom  Vinodolskom, gdje se nalazi na odmoru i gdje mu je prebivalište, a u povodu najave štrajka Sindikata organizacije radnika Croatia Airlinesa (ORCA).


 – Aktivnosti u pronalaženju strateškog partnera tvrtki Croatia Airlines traju i nastavit će se, a sve u cilju osiguranja dotoka svježeg kapitala i konsolidiranja stanja u kompaniji, rekao je Butković.


– Također, istodobno traju i nastojanja u cilju postavljanja nove uprave.




Na pitanje je li najava štrajka uslijedila nakon informacije o početku odmora za članove Vlade, a nakon nedavne najave premijera Plenkovića da će – zajedno s aktivnostima u Vladi – nastojati utjecati na rješavanje stanja u ovoj zrakoplovnoj kompaniji, ministar Butković je rekao kako premijer nije ništa obećao već da su sve spomenute aktivnosti u tijeku i da se nastavljaju – u vezi s imenovanjem nove uprave i u pronalaženju strateškog partnera za Croatia Airlines.


– Mišljenja smo u Vladi da bi bilo najbolje da svi sudionici ovog procesa, a posebice Sindikat koji poziva na štrajk, ponovno sjednu za isti stol i razmotre mogućnosti prevladavanja ovog stanja, što bi bilo u općem interesu, naglasio je ministar Oleg Butković.


Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu, priopćio je u petak, vezano za najavu štrajka sindikata ORCA u Croatia Airlinesu, da je Vlada odgovorna za stanje u Croatia Airlinesu, ustvrdivši kako je vjerojatan scenarij  potpunog gubitka jedinog državnog avioprijevoznika, sa svim posljedicama za zrakoplovstvo i gospodarstvo Hrvatske.


 U Samostalnom hrvatskom sindikatu zaposlenika u zrakoplovstvu smatraju da je Vlada RH, kao vlasnik Croatia Airlinesa,  neizvršavanjem svojih obveza i obećanja stvorila pretpostavke za  štrajk pilota, stjuardesa i aviomehaničara koji su danas za 8. kolovoza najavili Hrvatski sindikat prometnih pilota (HSPP) i Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA).


Kao razlog naveli su da nisu ispunjeni njihovi zahtjevi niti je potpisan kolektivni ugovor nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem.


“Croatia Airlines Vladi ne treba. Naprotiv, žele ga se što prije i bezbolnije riješiti, a to pokazuju svi vladini postupci koje (ne) poduzima  vezano za našeg jedinog avioprijevoznika”, tvrdi Samostalni sindikat. 


U Samostalnom sindikatu smatraju da Vladi odgovara štrajk, jer bi u suprotnom, kažu, ispunila svoju zakonsku dužnost i postavila novu upravu s punim mandatom,  a što zahtijeva sindikat pilota, stjuardesa i aviomehaničara.


“Propustivši imenovati upravu isprovocirali su sindikat ORCA da  obavi njihov prljav posao koji bi mogao dovesti do gašenja Croatia Airlinesa umanjujući time svoju vlastitu odgovornost”, navode u sindikatu. 


Kažu i da će štrajk svakako  smanjiti vrijednost kompanije i tako ponuditi alternativu, a to je pronalazak “strateškog partnera” koji će je za minimalna (u poslovnom smislu smiješna) sredstva preuzeti.


Smatraju kako Vladi na ruku ide i činjenica da u Croatia Airlines nema Kolektivnog ugovora pa tako niti zaštite radnika, te poslodavac nije dužan isplatiti veću otpremninu od zakonske, a nema niti osiguranja od  prekomjernog otpuštanja radnika u slučaju promjene vlasnika.


“Sindikat ORCA ne želi pregovarati oko novog Kolektivnog ugovora  te postavljanjem nerealnih i nerazumnih zahtjeva za potpisivanje novog kolektivnog ugovora,  Vladi RH pruža alibi za jednostavno konačno rješenje a to je uništenje još jednog poslovnog subjekta u Hrvatskoj”, upozorava Samostalni sindikat.


U Samostalnom sindikatu smatraju da sindikat ORCA (piloti, stjuardese i aviomehaničari) ograničeno razumije situaciju i gleda samo svoje parcijalne trenutne interese te dopušta biti uspješno manipuliran od Vlade.


“Predstavnici pilota idu tako daleko da Radničkom vijeću Croatia Airlines predlažu dodatno otpuštanje radnika bez obzira na posljedice za Kompaniju kao i  raspuštanje Radničkog vijeća što bi do kraja razoružalo radnike u obrani Croatia Airlines od propasti”, navodi se u priopćenju.


U samostalnom sindikatu smatraju da predstavnici sindikata ORCA ne shvaćaju da Croatia Airlines nije Swissair, a  Hrvatska nije Švicarska te da se posao preoblikovanja kompanije ne može obaviti bez bolnih posljedica.


 “Uostalom, propadale su i veće kompanije u Hrvatskoj uz blagoslov politike, a da za to nitko nikada nije niti će odgovarati”, zaključuju u priopćenju.


  Uprava Croatia Airlinesa (CA) ranije danas upozorila je da će štrajk koji je sindikat ORCA najavio za sredinu idućeg tjedna uzrokovati gubitke do 800.000 eura po svakom danu štrajka te pozvala sindikate i zaposlene na “duboko promišljanje o značaju i posljedicama štrajka u ovom trenutku”.