Prognoza

Bura na sjevernom Jadranu danas će još ojačati. Vakula otkriva kakvo nas vrijeme čeka do kraja tjedna

P. N.

Foto Boris Scitar / PIXSELL

Foto Boris Scitar / PIXSELL



Nakon nedjelje bez novih oborina, ali u mnogim mjestima sa snijegom na tlu, i uz obilje sunca, te uz mjestimice najnižu temperaturu još od početka ožujka, novi tjedan počet će s oblačnim vremenom i snijegom ponegdje na kopnu, te čestom burom i kišom na Jadranu, najavljuju HRT-ovi meteorolozi Krunoslav Mikec i Zoran Vakula.


– I u nastavku tjedna zadržat će se relativno hladno, u utorak i srijedu većinom suho, zatim ponovno uz oborine – na Jadranu uz kišu, na kopnu i snijeg, što je za prosinac sasvim uobičajeno, od mnogih čak i poželjno, jer odavno je poznata izreka koju je često spominjao mr. sc. Milan Sijerković, jedan od začetnika meteorologije na RTV Zagreb, preteče HRT-a, čiji je ispraćaj na zagrebačkom krematoriju u utorak u 13,25 sati: “Ako u prosincu nije snijeg i zima, tad u ožujku i travnju zločestoga vremena ima.”, kažu.


U istočnoj Hrvatskoj danas uglavnom oblačno, ponegdje s jutarnjom maglom. Sredinom dana i poslijepodne mjestimice može pasti malo snijega, ponajprije u Posavini. Jutro hladno s temperaturom između -10 i -5 °C, iako se u područjima gdje se zadrži niska naoblaka temperatura neće toliko sniziti. Najviše dnevne vrijednosti od -3 do 0 °C. U središnjoj Hrvatskoj malo manje hladno, i tijekom noći i jutra i tijekom dana. No, i tu će uz prevladavajuće oblačno vrijeme mjestimice biti snijega, poglavito u Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji te u okolici Zagreba. Puhat će ponegdje umjeren sjeveroistočnjak.




Na sjevernom Jadranu bura će jačati na jaku, mjestimice s olujnim pa i orkanskim udarima, osobito podno Velebita. Prevladavat će oblačno, povremeno sa snijegom u gorju, uz podebljavanje postojećeg snježnog pokrivača za nekoliko centimetara. Snijeg je vjerojatan i u unutrašnjosti Istre, a prolazno ga može biti i mjestimice na obali, gdje će biti i povremene kiše. Kiše će biti i u Dalmaciji, a u njezinoj unutrašnjosti padat će i snijeg. Nakratko je padanje susnježice i snijega moguće i mjestimice na obali. Nakon juga, koje će zapuhati u noći i ujutro, tijekom dana će okrenuti na buru koja će jačati. More umjereno valovito i valovito, na otvorenome i jače valovito.


Podjednako i na jugu Lijepe naše, gdje treba računati na povremenu kišu, mjestimice i grmljavinu. A prijepodne moguća je ponegdje susnježica pa i snijeg. Najviša dnevna temperatura između 5 i 10 °C.”


Prema sredini tjedna na kopnu uglavnom suho, s niskim oblacima i maglom u mnogim krajevima. U četvrtak vjerojatno opet mjestimične oborine, u početku snijeg i susnježica, a ponegdje je moguća i kiša koja se može smrzavati na hladnom tlu. Jutra će mjestimice biti vrlo hladna. Prema kraju tjedna povećava se vjerojatnost za porast temperature, ali i ponovno promjenljivije vrijeme. Na Jadranu u utorak još može biti kiše na krajnjem jugu, u Konavlima pritom i susnježice i snijega. Drugdje suho i većinom sunčano, uz čestu buru, gdjegod i jaku, s olujnim udarima. Bez oborina posvuda i u srijedu, a u četvrtak i na Jadran stiže novo jače naoblačenje s kišom te s jugom i jugozapadnjakom, uz porast temperature, piše HRT.