Nedostaje radne snage

Brodosplit traži nekoliko stotina radnika iz inozemstva; najtraženiji zavarivači, cjevari i brodomonteri

Hina

NL arhiva

NL arhiva

"Mi nemamo nikakvih predrasuda odakle dolaze radnici, važno nam je da kod nas rade vrhunski zavarivači, brodomonteri i cjevari kako bismo ugovorene novogradnje mogli završiti kvalitetno i unutar ugovorenih rokova", rekao je glasnogovornik Brodosplita Josip Jurišić



SPLIT Brodosplit je zbog povećanog opsega posla zatražio od kooperantskih tvrtaka da do kraja godine iz inozemstva angažira nekoliko stotina radnika, pretežito zavarivača, cjevara i brodomontera, izvijestili su u četvrtak iz tog brodogradilišta.


“Mi nemamo nikakvih predrasuda odakle dolaze radnici, važno nam je da kod nas rade vrhunski zavarivači, brodomonteri i cjevari kako bismo ugovorene novogradnje mogli završiti kvalitetno i unutar ugovorenih rokova”, rekao je glasnogovornik Brodosplita Josip Jurišić.


U Brodosplitu trenutačno radi više od dvije tisuće radnika te još nekoliko stotina radnika iz svih krajeva svijeta u kooperantskim tvrtkama, ovisno o trenutačnim potrebama za određenim strukama, kako bi se ugovoreni poslovi odradili što kvalitetnije i u roku.




“Nekada je u brod bilo ugrađeno više od 50 posto sati rada zaposlenih u kooperantskim tvrtkama, a danas je taj postotak znatno manji, svega 15-ak posto. Međutim, kako raste proizvodnja, tako rastu i naše potrebe za dodatnim radnicima i zbog različitog intenziteta ugovorenih poslova povremeno trebamo više kvalitetnih proizvodnih radnika”, stoji u priopćenju.


U brodogradnji godinama nedostaje kvalificirane i kvalitetne radne snage. Među ostalim, za to je kriv obrazovni sustav koji ne prati potrebe gospodarstva, ocijenili su iz Brodsplita.


U Brodosplitu svakog radnika koji je otišao u inozemstvo prije 30.lipnja 2018. a odluči se vratiti u Hrvatsku i zaposliti u nekom od njihovih poduzeća, uz obvezu da u Hrvatskoj ostane najmanje pet godina, daruju s bruto iznosom od 7500 kuna.


Svakoj zaposlenici u njihovim poduzećima na temelju ugovora o radu na određeno vrijeme daju ugovor na neodređeno vrijeme u slučaju trudnoće i rodiljinog dopusta, navode u priopćenju.


“Našim zaposlenicima za svako novorođeno dijete isplaćujemo bruto pet tisuća kuna, a u slučaju da oba roditelja rade kod nas – iznos se udvostručuje. Roditeljima troje i više malodobne djece dajemo poseban mjesečni doplatak od 200 kuna za treće i svako sljedeće dijete”, ističe se u priopćenju i dodaje da to tijekom odrastanja i podizanja djece iznosi oko 40.000 kuna po roditelju, tj. 80.000 kuna ako su oba roditelja kod njih zaposlena.


Ako dijete redovito studira, dobna se granica pomiče s 18 na 22 godine ili do kraja studija. Bolesnoj djeci zaposlenika doniraju novac za dodatne troškove liječenja, a sponzoriraju i kulturno-umjetničke i športske klubove u kojima djeca aktivno sudjeluju.


Osim toga, svakom radniku prošle godine isplaćeno je dodatnih 7500 kuna neto kroz božićnicu, regres, dar za dijete, stoji u priopćenju Brodosplita.