Afera potresa ratno zrakoplovstvo

Brigadni general Križanec: Evidentni su sigurnosni propusti u slučaju pilota švercera, počinitelji će biti kažnjeni

Hina

Michael Križanec / Foto Patrik Macek/PIXSELL

Michael Križanec / Foto Patrik Macek/PIXSELL

»Po dobivanju izvješća vojne policije, osobno ću formirati povjerenstvo, radi sukoba interesa neću biti njegov član ni voditelj, sa ciljem da se utvrdi tko su odgovorne osobe koje su unutar našeg sustava neodgovorno obnašale svoj dio posla i omogućile da se nešto tako dogodi«, kazao je Pleša



ZAGREB Zamjenik zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec ustvrdio je u četvrtak da su u slučaju pilota koji su u Zemuniku prevozili švercera oružja evidentni sigurnosni propusti, te poručio da će po završetku istrage vojne policije počinitelji biti sankcionirani.


»Pojedinci i pojedinačni slučajevi bit će sankcionirani. Evidentno je bilo određenih sigurnosnih propusta, od same kontrole i nadzora ulaska u vojarnu. Poduzete su zaštitne mjere da se slične situacije nikako ne bi ponovile«, izjavio je Križanec na izvanrednoj konferenciji za novinare u Ministarstvu obrane.


Istraga vojne policije o slučaju trojice pilota koji su u vojnom helikopteru u Zemuniku prevozili civilnu osobu, još uvijek je u tijeku, te se čeka dovršetak istrage kako bi se sankcionirale uključene osobe.


Pleša: Pilotima je zabranjen let, čeka se izvješće vojne policije




Sve okolnosti bit će naknadno prenesene javnosti, kada se završi izvješće vojne policije, poručio je Križanec izrazivši žaljenje zbog takvog događaja.


Zapovjednik 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadir Mario Pleša najavio je da će po zavšretku istrage vojne policije formirati povjerenstvo radi utvrđivanja odgovornosti svih umiješanih.


»Po dobivanju izvješća vojne policije, osobno ću formirati povjerenstvo, radi sukoba interesa neću biti njegov član ni voditelj, sa ciljem da se utvrdi tko su odgovorne osobe koje su unutar našeg sustava neodgovorno obnašale svoj dio posla i omogućile da se nešto tako dogodi«, kazao je Pleša.


Istaknuo je kako je za sada zakonski ovlašten jedino izdati zabranu leta trojici pilota, što je i napravio, a oni su prebačeni na uredske poslove.


Naveo je da su u vojnom helikopteru dvije osobe odgovorne za slučaj, tako što je jedna imala ulogu zapovjednika zrakoplova, a druga kopilota, dok su kod treće osobe utvrđeni prijestupi koji se sankcioniraju prema Zakonu o oružanim stranama.


Pleša kaže da se još uvijek sa sigurnošću ne zna kako je muškarac, kojeg su piloti prevozili, ušao na prostor zrakoplovne baze u vojarni u Zemuniku.


Krstičević: Sankcionirati sve po zapovjednoj liniji koji nisu odgovorno postupali


Ministar obrane Damir Krstičević izrazio je jutros žaljenje zbog tog slučaja i najavio da će po završetku istrage biti sankcionirani svi koji su po zapovjednoj liniji propustili odgovorno postupati.


»Kroz postupak ćemo utvrditi odgovornosti, a Hrvatska vojska će sankcionirati bilo koga u liniji zapovijedanja, koji je po bilo kojem problemu trebao nešto napraviti, trebao odgovorno raditi, a nije radio«, poručio je Krstičević.


Sa slučajem je upoznata i predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović, iz čijeg Ureda poručuju da predsjednica očekuje promptno utvrđivanje svih relevantnih činjenica i primjereno sankcioniranje protuzakonitih postupaka.