Ministar unutarnjih poslova

Božinović: Prosvjed potpore Filipu Zavadlavu nije dobar

Hina

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL



Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u subotu u Splitu da je nakon trostrukog ubojstva percepcija o sigurnosti u tom gradu u izvjesnoj mjeri narušena, no da Split nije ni manje ni više siguran od hrvatskog prosjeka te da splitska policija u borbi s kriminalitetom droga bilježi vrlo značajne rezultate.


»Percepcija o sigurnosti u izvjesnoj je mjeri narušena, no činjenica je, a to pokazuju svi relevantni podaci, da je Split ni manje ni više siguran od hrvatskog prosjeka«, rekao je Božinović nakon radnog sastanka s kolegijem splitsko-dalmatinske Policijske uprave na kojem je bilo riječi i o prošlotjednom trostrukom ubojstvu u središtu grada.


Ustvrdio je da je policija u tom slučaju djelovala vrlo profesionalno – za tri sata otkrila je osobu koju se dovodilo u vezu sa počinjenjem, a potom je uslijedilo kriminalističko istraživanje koje je rezultiralo kaznenom prijavom.




Policijski službenici su vrlo brzo izašli na teren, poduzeli su sve mjere iz svoje nadležnosti i riješili taj slučaj tako da se već vodi sudski postupak, rekao je Božinović i dodao kako su oni imali i imaju podršku ministarstva i ravnateljstva policije posebice kad je riječ o borbi protiv kriminaliteta povezanog s drogama.


Istaknuo je da Split u borbi s kriminalitetom droga bilježi vrlo značajne rezultate, pa je tako samo prošle godine bilo više od 1800 zapljena droge, a 180 kaznenih prijava upućene su u daljnji postupak.


Prosvjed potpore Filipu Zavadlavu nije dobar


»Split i ova županija u tom smislu nisu u ništa gorem ili povoljnijem položaja u odnosu na druge dijelove Hrvatske. Što se tiče globalnije slike, Hrvatska je i po tom segmentu sigurnija zemlja od puno drugih zemalja, a pogotovo u okruženju. Kada vidite i europske statistike, mi smo među sigurnijim zemljama«, istaknuo je Božinović.


Na pitanje hoće li policija tijekom prosvjeda potpore Filipu Zavadlavu, osumnjičenom za trostruko ubojstvo, osigurati veći broj svojih djelatnika na ulicama, odgovorio je da nema konkretnije podatke o prosvjedu, no da će policija u tom slučaju, kao i u svakom drugom, postupiti u skladu sa zakonom i zajamčiti javni red, mir i sigurnost svim građanima.


Kazao je i da prosvjed potpore nije dobar, da nema nikakvog razloga da se bilo tko nađe pozvan da bi preuzimao posao onih koji su zaduženi za javni red i sigurnost građana te da za tim nema nikakve potrebe.


»Hrvatska policija je visoko profesionalna tako da u svakom trenutku obavi sve ono što je u njezinoj nadležnosti«, ustvrdio je ministar Božinović.


O iznudi u Zagrebu u kojoj je uhićen jedan bivši policajac i aktivni pripadnik specijalne policije ministar je rekao da su interne službe lani procesuirale 418 pojedinaca osumnjičenih da su teže povrijedili službenu dužnost.


Kazneno ih je prijavljeno 69 ili 68, a 69 ih je već udaljeno iz službe što pokazuje da u Ministarstvu unutarnjih poslova nema nikakve tolerancije prema protupravnom ponašanju unutar vlastitog sustava, istaknuo je ministar.