Ministar policije

Božinović: Policija je učinila sve da utakmica Hrvatska-Mađarska protekne u redu

Hina

snimio Igor Šoban / PIXSELL

snimio Igor Šoban / PIXSELL

Upitan ima li novih saznanja o istrazi u vezi s počiniteljima crtanja svastike na travnjaku Poljuda prije četiri godine, kada je Hrvatska nogometna reprezentacija u lipnju 2015. igrala protiv Italije, kratko je rekao da je obrada u tijeku.



SPLIT – Policija je učinila sve što je potrebno da večerašnja kvalifikacijska nogometna utakmica UEFA EURO 2020 između reprezentacija Hrvatske i Mađarske na splitskom Poljudu protekne u redu, izjavio je u četvrtak u Splitu potpredsjednik Vlade ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.


“Imam puno povjerenje u naše policijske snage, u iskustvo naših rukovoditelja i siguran sam da će se sve napraviti, i do sada se napravilo sve, kako bi i ovaj sportski događaj prošao u redu”, izjavio je novinarima Božinović, koji je u Splitu bio na potpisivanju Ugovora o nabavi vatrogasnih vozila za gradove i općine Splitsko-dalmatinske županije, u ukupnoj vrijednosti oko 37 milijun kuna.


Dodao je kako policija sve ove dane, ali i godine, pokazuje da je vrlo učinkovita u rješavanju svih situacija koje se tiču javnog reda, mira i sigurnosti građana.




Splitska je policija ranije danas izvijestila da je jučer, dan prije utakmice na Poljudu, ukupno privedeno 24 osobe, među kojima su 23 hrvatska državljanina i jedan mađarski državljanin, uglavnom zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Od toga tri osobe su uz optužni prijedlog privedene na nadležni prekršajni sud.


Među privedenima sedam osoba je kriminalistički obrađeno i prekršajno prijavljeno zbog postojanja sumnje u preprodaju ulaznica, a od tih osoba oduzeto je 11 ulaznica, rekli su iz splitske policije.


Komentirajući to ministar Božinović je kazao da je policija djelovala promptno.


“Mogu zaključiti da je policija djelovala vrlo promptno i da je riješila sve te slučajeve i u tom se ogleda efikasnost i visok stupanj profesionalnosti hrvatske policije. Ne možete predvidjeti svaku situaciju, pogotovu kada se radi o nekakvim individualnim interakcijama između ljudi, ali je bitno da postoji služba koja je u stanju odmah uočiti, po dojavi izaći na intervenciju i riješiti je na zadovoljstvo svih odnosno, u cilju zaštite javnog reda i mira”, dodao je.


Na novinarski upit je li među sedam osoba koje su prekršajno prijavljeno zbog preprodaje ulaznica za utakmicu Hrvatska-Mađarska nalazi i osoba koja je prodavala MUP-ovu ulaznicu, Božinović je kazao da o tomu traju izvidi.


“Koliko sam informiran traju ti izvidi i o tomu sam nešto jučer govorio; i kad budu privedeni, odnosno kada se bude moglo nešto više o tomu iskomunicirati, budite sigurni da ćete dobiti informaciju,” naglasio je Božinović.


Upitan ima li novih saznanja o istrazi u vezi s počiniteljima crtanja svastike na travnjaku Poljuda prije četiri godine, kada je Hrvatska nogometna reprezentacija u lipnju 2015. igrala protiv Italije, kratko je rekao da je obrada u tijeku.


“Koliko je meni poznato obrada je u tijeku, ja više od toga niti mogu niti smijem znati a kada bude nekih novih momenata i o tome će se javnost izvijestiti”, rekao je ministar Božinović.


Za problem huliganstva na sportskim događanjima Božinović je rekao da je to “kompleksna tema koja iziskuje sistematski pristup, i o tomu se ozbiljno razgovara i razmatramo.”


Ugovori o nabavi vatrogasnih vozila u Splitsko-dalmatinskoj županiji


Ministra Božinović danas je u Splitu nazočio potpisivanju ugovora o nabavi 16 vatrogasnih vozila za 14 gradova i općina u 16 DVD-a na području Splitsko-dalmatinske županije, u ukupnoj vrijednosti oko 37 milijun kuna.


Temeljem tih ugovora vatrogasna vozila bit će nabavljena do početka protupožarne sezone u 2020. godini. Protupožarna zaštita na Jadranu iznimno je važna zbog razvoja našeg turizma, rečeno je prilikom potpisivanja ugovora.Vatrogasna vozila bit će namijenjena gradovima i općinama: Hvar, Kaštela, Komiža, Makarska, Omiš, Supetar, Trogir i Vis, Baška Voda, Dugi Rat, Jelsa, Okrug, Podgora i Sućuraj te DVD-ima: Baška Voda, Dugi Rat, Hvar, Jelsa, Kaštela, Kaštel Gomilica, Komiža, Makarska, Mladost Kaštela, Okrug, Omiš, Podgora, Sućuraj, Supetar, Trogir i Vis.