Redovi, redovi...

Bolesno zdravstvo: U Kujundžićevom mandatu produljilo se vrijeme čekanja na preglede

P. N.

Zanimljiv je podatak prvog onkološkog pregleda. 2016. godine bile su 64 narudžbe, 2019. taj broj ostao je isti. No vrijeme čekanja neočekivano se povećalo. Za isti broj narudžbi pacijenti su tako prije tri godine čekali mjesec dana, sada čekaju dva mjeseca



Operacija srca? Magnetska rezonanca? U prosjeku na ovakve preglede i zahvate čeka se u prosjeku od šest mjeseci do godinu dana, negdje i duže. Redovi su tradicionalna slika hrvatskog zdravstva.


N1 prvi objavljuje najnovije podatke o listama čekanja i to za razdoblje kada je Ministarstvo zdravstva preuzeo Milan Kujundžić.


Prema podacima koje su dobili broj narudžbi povećao se za otprilike 170 tisuća, a produljilo se i prosječno vrijeme čekanja na preglede. Umjesto 140 dana, sada su to 163 dana.


Zaključno s prvim mjesecom nove godine najviše je pacijenata naručeno na kontrolne kardiološke preglede, njih gotovo 37.000, što je dvostruko više nego 2016. godine. Slično stanje i s ultrazvukom srca. Osim što je broj narudžbi veći za 3 puta, 2016. godine na red se moglo doći za pet mjeseci, sada je to osam mjeseci. No, nije u svim bolnicama jednako.




Kada govorimo o radiologiji, posebice magnetskoj rezonanci – brojke su također u porastu. Na magnetsku se prije tri godine čekalo devet mjeseci, sada godinu i više. Pozitivan pomak vidljiv je tek kada je u pitanju CT.


Zanimljiv je podatak prvog onkološkog pregleda. 2016. godine bile su 64 narudžbe, 2019. taj broj ostao je isti. No vrijeme čekanja neočekivano se povećalo. Za isti broj narudžbi pacijenti su tako prije tri godine čekali mjesec dana, sada čekaju dva mjeseca, piše N1.


“Lista čekanja je problem kojega ima hrvatska medicina, i svjetska. Međutim, s prioritetnim listama čekanja svi pacijenti koji imaju sumnju u zloćudnu bolest bivaju riješeni unutar sedam dana”, kaže ministar Kujundžić.


Bivši ministar iz SDP-ove Vlade Siniša Varga uspostavlja svoju dijagnozu liste čekanja: “Koliko je meni poznato ustanove su odustale od korištenja centralnog sustava za vođenje evidnecije, vratile su se natrag na crne tekice u džepovima medicinskih sestara i doktora.”


Liječnici ipak tvrde nema crnih bilježnica, ali ima problema u sustavu, zagušenom centralnim naručivanjem, piše N1.