Zastupnik GLAS-a

Beus Richembergh: Zakonska je obaveza predsjednice oduzeti činove i odlikovanja osuđenima u Haagu

Hina

REUTERS

REUTERS

Beus Richembergh je ocijenio kako dva ministra i potpredsjednik Sabora nisu trebali biti na komemoraciji pokojnom generalu Slobodanu Praljku, kojega je Haaški sud pravomućno osudio za ratni zločin



Saborski zastupnik GLAS-a Goran Beus Richembergh izjavio je u utorak novinarima u Saboru da je zakonska obaveza predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović da osuđenima u Haagu oduzme činove i odlikovanja.


»Na žalost, nitko ne zna što će predsjednica učiniti jer je njeno ponašanje u zadnje vrijeme u tom smislu prilično nepredvidivo. Nadam se da neće proteći puno vremena da se odluči držati zakona jer ovo nije presedan. Ovo su slučajevi slični onima koje smo već imali, postoji i zakonski model, a i princip ponašanja vrhovnog zapovjednika u takvim slučajevima«, istaknuo je Beus.


Ocijenio je kako dva ministra i potpredsjednik Sabora nisu trebali biti na komemoraciji pokojnom generalu Slobodanu Praljku, kojega je Haaški sud pravomućno osudio za ratni zločin.




»Oni tamo nisu bili privatne osobe, to nije bio zatvoreni skup, niti skup koji se održava vikendom ili u neradno vrijeme. Oni su tamo došli u svojoj punoj funkciji«, kazao je Beus Richembergh.


Njihovo je pravo da sudjeluju u tome, ali isto tako javnost ima pravo to osuditi jer to nije prihvatljivo ponašanje, ustvrdio je.


Istaknuo je »častan i hrabar potez obitelji Praljak koja je poštovala njegovu posljednju odluku da sahrana prođe u tišini, daleko od javnosti, ali isto tako da se ne upliću u pokušaje politizacije njegove tragične smrti«.