Stranka GLAS

Beus Richembergh: Tražimo reviziju Vatikanskih ugovora

Hina



Saborski zastupnik stranke GLAS Goran Beus Richembergh u ponedjeljak je objavom na Facebooku poručio da se ta stranka zalaže za reviziju tzv. Vatikanskih ugovora, odnosno za njihovo usklađenje s odredbama Ustava RH i praksom ostalih zemalja članica EU.


Richembergh ova objava uslijedila je nakon što je glavni urednik »Glasa koncila« Ivana Miklenića u redovitom komentaru tog tjednika ustvrdio da »Hrvatska nije sekularna država« navodeći da »ne postoji ustavna definicija koja bi Republiku Hrvatsku definirala kao ‘sekularnu’«.


Saborski zastupnik GLAS-a smatra to nakaradnim tumačenjem Ustava. »Pokušaj osporavanja sekularnosti države iz crkvenoga vrha nije ništa drugo nego nastojanje da se nakaradnim tumačenjem Ustava opravda raširena praksa kršenja te ustavne vrednote. Ta se praksa razmahala zahvaljujući postojanju tzv. Vatikanskih ugovora, svojevrsnoga konkordata kakav ne postoji u ni jednoj drugoj europskoj državi kojim je Katoličkoj crkvi zajamčen ne samo privilegiran položaj u odnosu na druge vjerske zajednice nego i društvena pozicija koja Crkvu pretvara u politički faktor. Zato se GLAS zalaže za reviziju tzv. Vatikanskih ugovora, odnosno za njihovo usklađenje s odredbama Ustava RH i praksom ostalih zemalja članica EU«, poručuje Richembergh u objavi.




Miklenićev komentar u »Glasu koncila« uslijedio je nakon što je bivši predsjednik Republike Ivo Josipović u javnosti izrazio nezadovljstvo načinom na koji je Hrvatska radio televizija popratila blagdan Velike Gospe, ocijenivši da je pretjerala s vjerskim sadržajem te kazavši da bi javna televizija trebala »slijediti sekularni karakter države«.