Pripreme za izbore

Bernardić pokušava okupiti veliki oporbeni blok. No u njemu ne vidi Most, Mrsića i Bojana Glavaševića

Hina

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Ono što je u ovom trenutku sigurno jest da je SDP definitivno »detektirao« svoja dva ključna partnera – HSS i HSU, a s kojima bi početkom idućeg tjedna, kako stvari stoje, trebao potpisati i Deklaraciju o borbi protiv korupcije



Opozicija se formira u antikorupcijski blok, piše u utorak Večernji list, ističući da će SDP-ovu Deklaraciju o borbi protiv korupcije idući tjedan potpisati HSS i HSU, a u to će društvo biti pozvane i programski bliske stranke poput GLAS-a, IDS-a i Snage.


Kako izići na parlamentarne izbore, jedno je od ključnih pitanja o kojemu se raspravlja u najjačoj oporbenoj stranci, SDP-u. Ono što je u ovom trenutku sigurno jest da je SDP definitivno »detektirao« svoja dva ključna partnera – HSS i HSU, a s kojima bi početkom idućeg tjedna, kako stvari stoje, trebao potpisati i Deklaraciju o borbi protiv korupcije, navodi dnevnik.


Riječ je, kaže šef SDP-a Davor Bernardić, o povezivanju parlamentarnih stranaka koje će se potpisom na Deklaraciju obvezati da će se sustavno boriti protiv korupcije, da će inzistirati na transparentnosti, zakonima sprečavati zloporabu položaja i korupciju na državnoj i lokalnoj razini koje će tražiti da se uredi pitanje podrijetla imovine i koje će se boriti za jačanje neovisnosti institucija poput DORH-a i Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.




»Za sada je sigurno da će Deklaraciju potpisati HSS i HSU. No mi ćemo pozvati i ostale nama bliske parlamentarne stranke poput GLAS-a i IDS-a, ali i Snage da potpišu Deklaraciju«, kaže Bernardić za Večernji list.


Most neće zvati jer im je desno. Podržao je Škoru, a i dva puta, kaže Bernardić, doveo na vlast HDZ. Neće zvati ni Demokrate Miranda Mrsića kojeg su iz SDP-a i izbacili, a nije dobrodošao ni Bojan Glavašević koji je, kaže Bernardić, sam napustio SDP, donosi Večernji list.