Aktualno prijepodne

Bernardić optužio Plenkovićevu vladu za poticanje korupcije: ‘Sanaderovi su za vas dječji vrtić’

Hina

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Foto Patrik Maček / PIXSELL



Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u srijedu je optužio Vladu da potiče korupciju i prozvao je zbog pritiska na Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa na što mu je premijer Andrej Plenković uzvratio da daje paušalne ocjene.


»Hrvatsku proždire korupcija, potonula je u zadnje tri godine po indeksu percepcije korupcije i u društvu najkorumpiranijih zemalja u EU, morali ste zbog korupcije smijeniti pola vaše vlade. Što radite po pitanju korupcije«, pitao je Bernardić premijera Andreja Plenkovića tijekom aktualnog prijepodneva u Hrvatskom saboru.Spomenuo je i pritisak na Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa upitavši premijera kakvu poruku šalje građanima nepoštujući institucije.

»Niste riješili ni siromaštvo, male plaće i mirovine, iseljavanje, a korupcija je jedan od glavnih razloga zašto građani napuštaju zemlju. Vi upravo potičete i ohrabrujete korupciju jer vaša vlada ovisi o kupovini mandata odnosno o političkoj korupciji«, rekao je Bernardić upitavši zašto ne raspiše prijevremene izbore.


Plenković: Teme korupcije i sukoba interesa uoči izbora imputirate HDZ-u


Premijer Plenković ustvrdio je pak da oporba nastoji ujediniti redove uoči parlamentarnih izbora na temama korupcije, sukobu interesa i nasilja i to nastoji imputirati HDZ-u i Vladi.




»Moje uvjerenje je da je ovakav smjer koji smo zauzeli jako dobar za Hrvatsku«, istaknuo je Plenković ocijenivši optužbe za korumpiranost paušalnim.


»U mandatu ove vlade raste zaposlenost, plaće, mirovine, socijalna davanja, BDP, izvoz, investicije, turistička sezona je na razini rekordne prošle, Hrvatska je ponovno na investicijskom kreditnom rejtingu…«, nabrojao je premijer.


Što se tiče Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa kazao je kako poštuje Povjerenstvo, ali i Vladu i da jako dobro zna koje su ovlasti Vlade a koje Povjerenstva, što je normalno i logično a što nije.


»Tu nema nikakvog nepoštivanja već jasnog zauzimanja logičnih stavova tko što radi, nema nikakvog konflikta, ima samo normalnog rada«, kazao je Plenković.


Bernardić: Sanaderova vlada djeluje kao dječji vrtić, korupcija je zaštitni znak ove vlade


Bernardić nije bio zadovoljan odgovorom premijera nabrojavši sve ministre koji su morali otići zbog sumnji na korupciju zaključivši kako je korupcija »zaštitni znak vlade« te da »Sanaderova vlada djeluje kao dječji vrtić kada je riječ o korupciji«.


Borisa Miloševića (SDSS) zanimalo je kada će sela koja se uglavnom nalaze na potpomognutim područjima i u kojim većinom živi srpska manjina biti priključena na vodovodnu mrežu.


Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić odgovorio mu je da će u narednih nekoliko godina učiniti sve da voda bude dostupna za sve.