Doza opreza

Beneficirani staž: Pomorci ne vjeruju premijerki

Marinko Glavan

U Vladi ne razumiju i nije ih briga, kaže zapovjednica Vera Zec



RIJEKA Najnoviji Vladin zaokret kada je riječ o beneficiranom stažu koji će, kako je najavila premijerka Jadranka Kosor, pomorcima ipak biti vraćen, unatoč nedavno predstavljenom prijedlogu izmjena Pomorskog zakonika koji beneficije za moreplovce nije predviđao, pomorci su uglavnom dočekali s rezervom.


Hoćemo – nećemo politika rezultirala je time da uglavnom nitko ne vjeruje u promjene na bolje dok ne budu usvojene »crno na bijelo«. Čak i ako vladin amandman bude sadržavao mogućnost ranijeg umirovljenja te beneficiranog staža, što jest korak u pravom smjeru, prema mišljenju zapovjednice Vere Zec, time se neće riješiti pitanje mirovinske reforme u cijelosti. 


  Doza opreza


– Najavljene izmjene su svakako dobrodošle, posebno onima koji tek počinju pomorsku karijeru, ali pitam se što je s mojom generacijom. Imam 45 godina i preko dvadeset godina staža u plovidbi, ali mi se beneficirani staž obračunavao samo za godinu dana kadeture, nakon čega je ukinut.




Kolege u Europi u našim su godinama, zahvaljujući beneficiranom stažu, već pred mirovinom. Zanima me hoće li nam biti omogućeno retroaktivno plaćanje beneficiranog staža. Ali prvo moramo vidjeti hoće li promjena doista biti, jer u Vladi ne shvaćaju ozbiljno tu problematiku, ne razumiju je i nije ih briga, kaže Zec, zapovjednica iz Kostrene. 


Najavu predsjednice Vlade u Sindikatu pomoraca Hrvatske (SPH) pozdravljaju s velikom dozom opreza. 


  Tek početak


– Ako ono što je premijerka istaknula podrazumijeva tekst prijedloga dogovoren između Ministarstva mora i SPH, onda ne bi imali zamjerki, kao vjerojatno ni većina pomoraca.


Kad je već premijerka Kosor pokazala toliko razumijevanja za težak život i rad pomoraca, onda se nadam i da shvaća kako je to tek početak rješavanja problema nagomilanih u zadnjih dvadeset godina te da će pokazati dobru volju i u idućim koracima ka njihovu rješavanju, kazao je Predrag Brazzoduro, tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske.