Klub zastupnika SDP-a

Bauk: HDZ se ‘nešto pretjerano ne protivi’ promjenama Ustava

Hina

Snimio Nenad REBERŠAK

Snimio Nenad REBERŠAK

Što se tiče uvođenja dopisnog glasovanja za dijasporu, što prema nekim medijskim napisima HDZ traži kako bi podržao predložene promjene Ustava, Bauk kaže da bi SDP-u to rješenje bilo prihvatljivo samo za parlamentarne izbore, ali ne i za predsjedničke, europske i referendume



ZAGREB Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk u utorak je u izjavi novinarima u Saboru rekao da je s kolegama iz HDZ-a razgovarao o promjenama Ustava koje se odnose na preciziranje referendumskih pravila, koje su u petak uputili u saborsku proceduru, te da se u HDZ-u »nisu se nešto tome pretjerano protivili«.


Što se tiče uvođenja dopisnog glasovanja za dijasporu, što prema nekim medijskim napisima HDZ traži kako bi podržao predložene promjene Ustava, Bauk kaže da bi SDP-u to rješenje bilo prihvatljivo samo za parlamentarne izbore, ali ne i za predsjedničke, europske i referendume.


Procjenjuje da u HDZ-u »vjerojatno razmišljaju što bi to značilo za njih i mogu li oni nešto predložiti«. Bauk je naglasio da su od 50 zastupnika njihov prijedlog potpisala i »četiri zastupnika parlamentarne većine, bez kojih te većine nema«. »Stoga mislim da će oni biti ti koji će trebati malo više i nejavnije od nas uvjeravati svoje koalicijske partnere zašto je taj naš i njihov prijedlog dobar«, ocijenio je.




HDZ-ovu inicijativu da se u Ustav uvede mogućnost dopisnog glasanja Bauk shvaća kao »njihovu početnu poziciju za pregovore«.


»Podsjećam da sam prije četiri, pet godina rekao da je uvođenje aktivne registracije birača, protiv čega se HDZ bunio, prvi korak ka uvođenju dopisnog glasanja na izborima za Sabor. To znači da isključujem tu mogućnost na izborima za predsjednika Republike, Europski parlament i referendum. Zato što su tamo posebna pravila za dijasporu koja nisu u ovim trima izborima. Pa ako postoje posebna pravila, onda se može propisati i poseban način glasanja, a tamo gdje nema tih pravila, ne može biti poseban način glasanja. To je moj stav koji sam izrekao prije četiri, pet godina, na to se tada nitko iz SDP-a nije negativno referirao, pa pretpostavljam da takav stav vrijedi i danas«, pojasnio je Bauk.


Nada se da će Odbor za Ustav uskoro o raspravljati o prijedlogu promjene Ustava pa će »tada biti poznato postoji li u HDZ-u volja da se ide u to, a bez njih ne može ništa biti«.Bauk je komentirao i sporni facebook status stranačkog kolege Nenada Stazića istaknuvši da »relativizacija zločina koji su pobjednici iz osvete počinili nakon Drugog svjetskog rata nije prihvatljiva jer to umanjuje SDP-ovu vjerodostojnost kada govorimo o svim strašnim zločinima što su ih počinili fašisti i njihove domaće sluge«.

Dodao je da se i on služi cinizmom, kako se Stazić »branio« sa saborske govornice, »ali postoje neke teme o kojima se mora govoriti s puno više pažnje«.


»O nekim je stvarima dozu cinizma dobro smanjiti na minimum ili se s njima uopće ne treba šaliti, jer to može izazvati burne reakcije. Od njih se možete braniti da to niste mislili. Vjerujem da kolega Stazić doista nije želio umanjivati i opravdavati ono što se 1945. dogodilo pripadnicima poražene vojske, ali svatko mora pripaziti«, rekao je Bauk.