Knjige za sve

‘Bandićev’ Klub tražit će da se zakonom uredi da država osigurava sredstva za udžbenike

Hina

Taj saborski Klub je pripremio amandmane na Konačni prijedlog zakona o udžbenicima slijedom kojih bi se u zakon 'upisalo' da se sredstva za nabavku udžbenika za osnovne škole osiguravaju u državnom proračunu, a da Vlada, ovisno o raspoloživim sredstvima, može za svaku školsku godinu odlučiti o financiranju nabave udžbenika za srednjoškolce.



 ‘Bandićev’, odnosno saborski Klub Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika. zatražit će da se zakonski uredi da država osigurava sredstva za nabavu osnovnoškolskih udžbenika, doznaje se u utorak u Klubu.


Taj saborski Klub je pripremio amandmane na Konačni prijedlog zakona o udžbenicima slijedom kojih bi se u zakon ‘upisalo’ da se sredstva za nabavku udžbenika za osnovne škole osiguravaju u državnom proračunu, a da Vlada, ovisno o raspoloživim sredstvima, može za svaku školsku godinu odlučiti o financiranju nabave udžbenika za srednjoškolce.


U prijedlogu spomenutog zakona koji je poslan Saboru, stoji da Vlada može, sukladno raspoloživim financijskim sredstvima, za svaku školsku godinu odlučiti o financiranju, odnosno sufinanciranju nabave udžbenika i drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih i srednjih škola.




U saborskoj raspravi o Državnom proračunu za 2019., ‘Bandićev’ je Klub predložio, pa nakon dobivenih jamstava, povukao zahtjev da se u proračunu za iduću godinu osiguraju novci za besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce, a za što bi, procijenio je, trebalo oko 280 milijuna kuna.


Svoj potez Klub je tada objasnio jamstvima koje su dobili, kako od premijera Andreja Plenkovića, tako i ministra financija Zdravka Marića.U Klubu odbijaju tumačenje kako se njihov amandman na Zakon o udžbenicima može gledati kao izraz nepovjerenje u dobivena jamstva, te opetuju da je osnovno obrazovanje obvezno za sve učenike, pa svima treba biti dostupno pod jednakim uvjetima. Ne prihvati li se njegov amandman, ‘Bandićev’ klub neće dići ruku za zakon o udžbencima, a s tim stavom predstavnici Kluba upoznali su i predsjednika stranke Milana Bandića kojega su, s predstavnicima Stranke rada i solidarnosti, posjetili u bolnici u koju je primljen prošli tjedan zbog plućne embolije, doznaje se u utorak navečer.Hrvatski sabor u četvrtak će raspravljati o konačnom prijedlogu zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu.