Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
27. siječnja 2020.
Izrada priručnika

Bandić traži smjenu Divjak, ona mu uzvratila: 'Bilo bi važnije da uloži u škole, nego u kumstva'

Foto Darko Jelinek, Sergej Drechsler
Foto Darko Jelinek, Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 4. lipanj 2019. u 14:25 2019-06-04T14:25:00+02:00

Bandić je na konferenciji za novinare ocijenio da Divjak »treba snositi konzekvence zbog toga što svjesno krši zakon«

ZAGREB Predsjednik Stanke rada i solidarnosti i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zatražio je u utorak od premijera Andreja Plenkovića da smjeni ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak, odnosno da »povuče državnički potez» zbog njezina protuzakonita djelovanja, a kao primjer spomenuo je gotovo 7,5 milijuna kuna poreznih obveznika »bačenih u vjetar« za metodičke priručnike.

Bandić je na konferenciji za novinare ocijenio da Divjak »treba snositi konzekvence zbog toga što svjesno krši zakon«.

Pozvao je mjerodavne državne institucije da provjere podatke o radu ministrice u vezi izrade metodičkih priručnika, za što je lani utrošeno više od 7,3 milijuna kuna. Unatoč potrošenim novcima metodički priručnici koriste se samo u ovoj školskoj godini, a neće se primjenjivati u »Školi za život« zbog brojnih primjedaba iznesenih tijekom javne rasprave.

Može li osoba koja donosi takve neodgovorne i štetne odluke biti ministrica u Vladi, zapitao je Bandić.

Također je ustvrdio da je za »Školu za život« u 2018./2019. godini nabavljeno osam tisuća tableta po cijeni od tisuću kuna po komadu, a roditelji mogu kupiti nove po cijeni od 500 kuna, dakle dvostruko jeftinije.

S tim u vezi postavio je i pitanje zašto je Ministarstvo znanosti i obrazovanja organiziralo kupovinu dvostruko skupljih tableta, a lošije kvalitete, te pozvao Državno odvjetništvo i mjerodavne državne institucije da postupe sukladno svojim ovlastima.

Na novinarsko pitanje znači li to da njegova stranka želi ući u Vladu, Bandić je ustvrdio da ih »ne zanimaju fotelje«, te da će i dalje podržavati Vladu u svim odlukama koje su za dobrobit građana Zagreba i Hrvatske.

Varda: Ako Plenković ne smijeni Divjak krećemo u postupak opoziva

Istodobno saborski zastupnik Bandićeve Stranke rada i solidarnosti Kažimir Varda najavio je novinarima uoči sastanka koalicijskih partnera da će, ne smijeni li Plenković ministricu Divjak, njezinu će smjenu on zatražiti na sjednici Sabora u srijedu tijekom pet minuta određenih za slobodnu riječ.

»Ako Plenković ne pristane, krenut ćemo sukladno zakonu u postupak opoziva«, rekao je Varda.

Ustvrdivši da je ministrica prekršila zakon, Varda je rekao kako je on vrlo jasan – udžbenici su besplatni za osnovnu školu, osim onih posebnih koje vlada može financirati ako za to ima sredstava.

Učenik, dodao je, mora izabrati jedan od predmeta - to nije samo vjeronauk, to su i strani jezik, informatika, latinski i grčki.

Ministrica Divjak izjavila je u subotu kako je dobila garanciju od premijera Plenkovića da će osnovnoškolci iduće školske godine dobiti besplatne udžbenike za sve obvezne i izborne predmete, uključujući vjeronauk, drugi strani jezik i informatiku.

Iz Vlade su poručili kako će »osigurati da djeca u osnovnim školama u cijeloj Hrvatskoj imaju besplatne udžbenike«, podsjetivši da je Zakonom o odgoju i obrazovanju propisano da obrazovni standard učenika čine obvezni i izborni predmeti, što ujedno znači da su obvezni i izborni predmeti sastavni dio nacionalnog standarda učenika iza kojeg stoji i koji jamči država.

Oglasila se Divjak

Nakon Bandićevih izjava zatražio, oglasilo se i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

"Drago nam je da je gradonačelniku u fokusu obrazovanje, ali žao nam je što se to nimalo ne reflektira na opremanje ili održavanje škola kojima je Grad osnivač.

Bilo bi znatno važnije da gradonačelnik uloži novac u sanitarne čvorove u školama i sanaciju azbestnih krovova, nego na zlatne WC-e i kumstva", stoji u odgovoru Ministarstva.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu