Tužba zbog Spaladiuma

Baldasar potvrdio da banke tužbom od Grada Splita traže 53 milijuna eura

Hina

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Foto: Ante Cizmic / CROPIX



SPLIT  Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar u četvrtak je potvrdio kako su dvije banke koje su kreditirale izgradnju Spaladium arene podnijele tužbeni zahtjev kojim se od Grada Splita potražuje oko 53 milijuna eura, ali je odbacio medijske navode kako bi to moglo dovesti do bankrota Grada Splita.


 »Točno je da smo jučer na kraju radnog vremena poštom dobili tužbu, odnosno obavijest o podizanju tužbe od strane UniCreditBanke i Erste banke kao dva glavna kreditora u postupku gradnje Spaladium arene. Ukupna težina tužbenog zahtjeva je oko 53 milijuna eura«, rekao je Baldasar obraćajući se vijećnicima na današnjem zasjedanju splitskog Gradskog vijeća.


 Baldasar je poručio da nema nikakve panike, a medijske navode da bi taj dug, kojeg potražuju banke, mogao dovesti do bankrota Grada Splita, nazvao je glupostima.




 »Nikakav bankrot ne dolazi u obzir jer takvog tipa bankrota ne može niti biti s obzirom na to da postoje zakoni koji to spriječavaju. Jednostavno postupak ne ide tako niti su se banke tako postavile nego se one i dalje vrlo korektno ponašaju«, kazao je Baldasar. Dodao je kako se ne radi i ni o kakvom sukobu ili svađi s bankama nego o postupku koji, kako je rekao, »ako smo pametni može efikasno i brzo završiti«.


 »Radi se o arbitražnom postupku koji bi se trebao voditi po tzv. zagrebačkim pravilima arbitraže s trojicom arbitražnih sudaca od kojih je jedan predsjednik, a po jednog imenuje Grad kao tuženik i banke kao tužitelji«, objasnio je Baldasar.


Dodao je kako su banke već odredile svojeg suca za arbitražni postupak te kako sada preostaje da Grad Split imenuje svojega i angažira odvjetnički ured jer Gradska uprava Splita ne može sama voditi postupak koji je, po Baldasaru, vrlo kompliciran, specifičan i zahtjevan.


 »Taj postupak traži veliko procesno znanje, ali i znanje o trgovačkim društvima, koje kod nas (u Gradskoj upravi) postoji ali to ne može stići jer će postupak biti u Zagrebu«, kazao je Baldasar obrazlažući potrebu da splitska Gradska uprava angažira odvjetnički ured za arbitražni postupak kako navode mediji voditi pri HGK.


 Upozorio je kako Grad Split ima 15-dnevni rok za odgovor na optužni prijedlog i taj je rok počeo teći u srijedu 15. srpnja, a nakon isteka tog roka »ide se u proces«.


 Najavio je za rujan tematsku sjednicu Gradskog vijeća na kojoj će se raspravljati o tužbi banaka i kako iz nje izaći. On vidi dva moguća izlaza: dogovor o nagodbi ili čekanje presude arbitražnog suda.


 Baldasar je najavio kako će u vezi tog optužnog prijedloga kontaktirati Ministartsvo obrazovanja, znanosti i sporta te izvijestio da je o tomu već razgovarao sa zamjenikom ministra Rokom Andričevićem.


 »Vlada je plaćala pola duga kredita«, rekao je Baldasar i dodao da Vlada »nije direktno, nego preko Grada involvirana«. »Kad se kaže da smo mi i oni zajedno – jesmo, ali mi smo tuženi, a oni nisu. Vlada će po dužnosti pratiti situaciju«, kazao je Baldasar.


 Rekao je kako ga nije iznenadila tužba banaka podsjetivši kako je prije godinu dana upozorio da će se to desiti jer su banke tada najavile tužbu koju su sada podigle. »Prije godinu dana Gradsko vijeće je glasovalo protiv mojeg prijedloga da idemo u nagodbu«, podsjetio je Baldasar.


 Predsjednik Gradskog vijeća Boris Ćurković je istaknuo kako je informacija o tužbi banaka protiv Grada Splita »vrlo ozbiljna« ali da stečaj Grada nije moguć.


 »Kada dođe ovrha, bez obzira na koji iznos, ovršni sudac određuje koliko je sredstava dnevno potrebno za redovito funkcioniranje Grada i to su sredstva koja nitko ne može dirnuti i ona su izuzeta iz ovrhe. To može trajati unedogled – tri, četiri ili pet godina«, kazao je Ćurković.


 Baldasar je također rekao kako su osim Grada banke tužile i Sporski grad TPN (tvrtka posebnih namjena), koja upravlja Spaladium arenom.


 Splitsko Gradsko vijeće je u srpnju 2014. godine odbilo prijedlog o predstečajnoj nagodbi sa Spaladium arenom te je tvrka koja njome upravlja Sportski grad TPN otišla u stečaj.


 Na prvom, ispitnom i izvještajnom ročištu stečajnog postupka nad tvrkom Sporstki grad TPN na splistkom Trgovačkom sudu u prosincu 2014. godine, objavljeno je kako je na temelju bilance procijenjena ukupna vrijednost nekretnine i pokretnine Spaladium arene oko 490 milijuna kuna, a za ukupno 47 vjerovnika priznata su potraživanja za oko 701 milijun kuna.


 Spaladium arena je po načelu javno-privatnog partnerstva građena za potrebe Svjetskog rukometnog prvenstva 2009. godine, a javni partneri su Grad Split i Vlada RH dok su privatni partner konzorcij tvrtaka Konstruktor, IGH i Dalekovod.