Vremenska prognoza

Bablje ljeto je gotovo: Sutra će osjetno zahladnjeti, u srijedu će snijeg padati i u nizinama

P. N.

Foto Boris Sitar / PIXSELL

Foto Boris Sitar / PIXSELL



Sve je bliži kraj ovog iznadprosječno toplog razdoblja, i još pretežno suhog i dugog kao rijetko kada u ovom dijelu godine, ponegdje i rekordnog! Dodatno će ga produljiti sve oblačniji ponedjeljak, a u kišoviti utorak će osjetno zahladnjeti, i to toliko da će u gorju potkraj dana padati i snijeg, najprije samo u najvišim dijelovima Gorskoga kotara, a tijekom srijede vjerojatno i u nižem gorju, te u Lici. Premda još nije pouzdano hoće li i koliko smetati u prometu te treba li zbog njega već stavljati zimske gume, putnicima kroz gorsku Hrvatsku najbolje je biti na oprezu. Uostalom, obaveza zimske opreme je uskoro, za manje od 3 tjedna.


Ako već ne zimsku opremu za vozila, svakako je dobro pripremiti topliju odjeću, i to ne samo na kopnu, nego i na Jadranu, gdje će od utorka navečer do petka prijepodne osjet hladnoće zbog pada temperature dodatno pojačavati bura – umjerena i jaka, posebice podno Velebita i olujna, barem na udare, koji će onemogućavati normalno prometovanje. No, već za vikend je sve veća vjerojatnost južine i novog porasta temperature iznad prosječnih vrijednosti za početak studenoga, piše za HRT Zoran Vakula.


U istočnoj će Hrvatskoj i u ponedjeljak ujutro, gdjegod i veći dio prijepodneva, biti magle, a prema večeri sve više oblaka, najprije u Podravini i zapadnoj Slavoniji. Uz slab vjetar i dalje danju relativno toplo, od 18 do 21 °C. I u središnjoj Hrvatskoj u prvom dijelu dana ponegdje magla. Danju će još biti sunčanih razdoblja, no sa sjevera popodne uz sjeveroistočnjak dolazi sve više oblaka, a navečer već ponegdje može pasti i malo kiše.




Ujutro će po gorskim kotlinama biti magle i mraza, a na sjevernom Jadranu je moguća uglavnom sumaglica. Popodne pak postupno naoblačenje, pa navečer malo kiše već može pasti u Gorskome kotaru. Temperatura zraka još u ponedjeljak relativno visoka, osobito poslijepodnevna, ali će ujutro u unutrašnjosti opet biti između 0 i 5 °C.


U Dalmaciji će prevladavati sunčano, ali ujutro uz moguću mjestimičnu maglu, osobito na širem zadarskom području, prema večeri pak sa sjevera sve više oblaka. Jutro u unutrašnjosti hladno uz mraz, ponajprije u sinjskoj kotlini, a danju temperatura između 22 i 25 °C. Na jugu Hrvatske sunčano te i dalje ugodno toplo uz dnevnu temperaturu do 24 °C. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni pa će i more biti mirno ili malo valovito, temperature čak i 23 °C.”


U utorak stiže promjena vremena. Uz umjeren sjeveroistočnjak na kopnu će osjetno zahladnjeti pa osobito od srijede u gorju može pasti i malo snijega. Utorak će posvuda biti kišovit, a u srijedu i četvrtak oborina će biti uglavnom u gorju te unutrašnjosti Dalmacije i Istre. Blagdanski petak za sada vjerojatno uglavnom suh, a nova kišna epizoda dolazi za vikend. Na Jadranu će kiše, ponegdje i grmljavine u utorak najprije biti na sjeveru, a u noći na srijedu doći će i do juga. U utorak navečer podno Velebita će zapuhati jaka i olujna bura, koja će se u srijedu proširiti duž cijele obale te donijeti probleme u prometu, ali i pojačavati osjet hladnoće. U petak bura slabi, a kiša je moguća uglavnom na jugu. No, već u subotu će kišovitije vjerojatno opet biti duž cijele obale.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.