Potraga na Atlantiku

BOURBON RHODE Prostor potrage dva puta je veći od Hrvatske. Vlada kaže da nema odustajanja

P. N.

Činimo sve napore koje možemo kako bismo dobili bilo kakve nove informacije u vezi sa sudbinom gospodina Dine Miškića, a u kontaktu smo i s njegovom obitelji«, rekao je premijer na kraju sjednice Vlade



NOVO 11:43 Premijer Andrej Plenković u četvrtak je rekao da Vlada ulaže maksimalan napor kako bi se dobile bilo kakve nove korisne informacije o sudbini pomorca Dine Miškića, nakon potonuća tegljača »Bourbon Rhode« u Atlantskom oceanu, 26. rujna. 


»Činimo sve napore koje možemo kako bismo dobili bilo kakve nove informacije u vezi sa sudbinom gospodina Dine Miškića, a u kontaktu smo i s njegovom obitelji«, rekao je premijer na kraju sjednice Vlade.


Izvijestio je da je Vlada i cijela diplomatska služba cijelo vrijeme u kontaktu s francuskim vlastima kojima su, nakon što ih je Vlada dobila od Europske agencije za pomorsku sigurnost, proslijeđene satelitske snimke Atlantskog oceana upravo u dijelu gdje se nesreća dogodila.




Pretražuje se, dodao je premijer, područje koje je dva puta veće od površine Hrvatske.


»U svakom slučaju, angažman je maksimalan i konstantan i radit ćemo to dok god ne dobijemo bilo kakve informacije koje bi mogle biti korisne«, zaključio je.


NOVO 11:00 Područje na kojem brodovi traže članove posade potonulog tegljača Bourbon Rhode svojevrsna je “rupa” uobičajenih trgočakih ruta, piše morski.hr


“Mnogi ovih dana pitaju “kako ih ne mogu pronaći?” ili “što im toliko treba?”. Naime, prostor potrage se, za nesreću, nalazi upravo u svojevrsnoj “rupi” uobičajenih trgovačkih ruta, pa tuda prolazi manje brodova, nego li je slučaj nešto sjevernije ili južnije. Tim potraga dulje traje, jer manje brodova traži.


Samo je šest brodova na terenu, a najbliže plovilo udaljeno je 130 Nm, što je 240 km ili tek nešto više od udaljenosti Šibenika i Zagreba. Prosječna udaljenost okolnih plovila od područja potrage je oko 300 Nm, što je oko 555 km, što je malo više od udaljenosti između Splita i Beča. Prvo kopno je Barbados, udaljen od središta potrage 938 Nm ili 1738 km, što je samo 100 km manje od zračne udaljenosti između Zagreba do Moskve!


Da bi shvatili o kolikom prostoru se radi, usporedit ćemo ga s nama poznatim Jadranskim morem. Jadran je dug 470 Nm ili 871 km, a širok 86 Nm ili 159 km. U središtu puno većeg prostora od toga, šest brodova traži splav od 7 m”, navodi morski.hr.


——


Potraga za kapetanom Dinom Miškićem i članovima posade potonulog Boubron Rhodea još uvijek nije dala rezultate.


Tijekom jučerašnjeg dana svi su bili uvjereni da će prije noći brodovi pronaći objekt koji su snimili sateliti NASA-e, a za koji se vjeruje da je zapravo jedna od splavi s potonulog tegljača.


Prema posljednjim informacijama, brodovi na području potencijalne lokacije opet “češljaju” područje. N1 javlja kako je Francuska poslala još jedan brod u to područje.


Ponavljamo nekoliko ključnih činjenica:


* Europska agencija za pomorsku sigurnost (EMSA) potvrdila je da je u srijedu uočila objekt koji bi mogao biti jedna od splavi za kojima se traga nakon potonuća broda Bourbon Rhode kojim je plovio i hrvatski kapetan Dino Miškić


* Zbog tehničkih ograničenja snimanja iz satelita te vremenskog odmaka nakon obrade snimaka, to nije moguće potvrditi dok to brodovi na lokaciji ne utvrde


* Na zahtjev hrvatskog i ukrajinskog ministra vanjskih poslova, Gordana Grlića Radmana i Vadima Pristaika, veleposlanici dviju zemalja održali su u popodnevnim satima sastanak s političkim tajnikom francuskog ministarstva vanjskih poslova na tu temu. U francuskom ministarstvu vanjskih poslova istaknuto je da se ministarstvom obrane razmatra daljnja uporaba francuskih zrakoplova pri pretraživanju tog područja.


* Stručnjak za potrage na moru objasnio je za portal morski.hr kako se zapravo rade pretraživanja ovako velikog područja, navodeći da je to kao traženje igle u plastu sijena. Opširnije OVDJE.


* Supruga Dine Miškića, kapetana za kojim se traga nakon potonuća njegovog broda u Atlantiku, poslala je otvoreno pismo francuskom ministru vanjskih poslova Jean-Yvesu Le Drianu kojim traži da Francuska nastavi svoju potragu za nestalim mornarima


* U crowdfunding kampanji za nastavak potrage za sada je prikupljeno više od 50.000 eura. Detalje saznajte OVDJE


* u Facebook grupi koja prati potragu za posadom Bourbon Rhodea jedan od korisnika je pomoću koordinata Alp Strikera i Googlea Eartha pokazao koliko je zapravo ogromno područje na kojem se brodovi nalaze.


Facebook/Bourbon Rhode Rescue


Facebook/Bourbon Rhode Rescue



* Tegljač Bourbon Rhode potonuo je 26. rujna u Atlantiku, 2000 kilometara od francuskog otoka Martiniquea.


* Potraga je dosad rezultirala pronalaskom trojice članova posade koji su preživjeli te četvorice poginulih. Na brodu ih je ukupno bilo 14. Osim Dine Miškića, na brodu su bili većinom Ukrajinci, te po jedan Rus, Južnoafrikanac i Filipinac.