Sporna nagrada

BORIS PAVELIĆ VRATIO NAGRADU HND-u ‘Odbijam biti u društvu s novinarima koji se samo tako zovu’

P. N.

Protiv Ivane Petrović osobno nemam baš ništa, ali njezino izvještavanje s izricanja pravomoćne presude šestorici osuđenih za ratne zločine nad Bošnjacima u takozvanoj Herceg-Bosni, blago ću reći, nije bilo profesionalno, rekao je Pavelić



Novinar i kolumnist Novog lista Boris Pavelić odlučio je Hrvatskom novinarskom društvu vratiti nagradu koju je dobio 2002. godine za seriju reportaža iz tranzicijskih zemalja pod nazivom “Probuđene demokracije”.


Izravan povod je jučerašnja dodjela nagrada HND-a na kojoj je u kategoriji televizijskog novinarstva nagrađena novinarka Nove TV Ivana Petrović. Ona je nagradu dobila za izvještavanje sa suđenja šestorici dužnosnika Herceg – Bosne pred Haškim sudom. Na ovakav izbor žirija već je reagirala i udruga Documenta, navodeći da je njeno izvještavanje u konkretnom slučaju bilo na rubu javnog poticanja na nasilje i mržnju. Posebno su apostrofirali posljednju rečenicu nagrađenog izvještaja u kojem je Ivana Petrović rekla: “… ako to tako nastavi, tko će nam čuvati ovaj uski dio granice od Splita do Prevlake? Prema ovoj presudi, vjerojatno mudžahedini povratnici iz Sirije.”


– Nagradu vraćam jer odbijam biti u društvu s novinarima koji se samo tako zovu. Protiv Ivane Petrović osobno nemam baš ništa, ali njezino izvještavanje s izricanja pravomoćne presude šestorici osuđenih za ratne zločine nad Bošnjacima u takozvanoj Herceg-Bosni, blago ću reći, nije bilo profesionalno. Ne znam na temelju kojih su kriterija odlučili članovi ocjenjivačkog odbora nagrade za televizijsko novinarstvo, ali njihova je odluka pogrešna, i HND bi je trebao povući. Dok se to ne dogodi, vraćam HND-u svoju ‘Zagorku’ iz 2002, tek da ostane zabilježena moja indignacija nad ovolikom zabludjelošću naše jadne struke i pozivam kolege da učine to isto, obrazložio je svoju odluku Pavelić.