Potpredsjednica Kluba S&D

BILJANA BORZAN Hrvatska u Bruxellesu doživljava kritike na važnom polju ljudskih prava i sloboda

Tihana Tomičić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

'Pokrivat ću cijeli niz područja: trgovinu, unutarnje tržište, rad, odnosno radna mjesta, također i zelenu ekonomiju koja je posebno važna tema u ovom mandatu. Bit će to jako puno posla', kaže Biljana Borzan



Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan izabrana je za potpredsjednicu grupacije Socijalista i demokrata u Europskom parlamentu, čime je postala jedna od najutjecajnijih zastupnica u tom parlamentu, gdje su socijalisti druga grupa po veličini i broje 153 zastupnika. Dodijeljen joj je potpredsjednički resor pod nazivom »izgradnja nove ekonomije za ljude«.


O kakvom resoru se radi i koja područja ćete pokrivati?


– Posebno mi je drago što se radi o resoru koji i zvuči socijaldemokratski: ekonomija koja radi za ljude. Cilj naše grupacije Socijalista i demokrata upravo jest ekonomija koja neće postojati samo radi pojedinaca i njihovih profita.




Ja sam unutar grupacije S&D izabrana kao jedan od devet potpredsjednika na prijedlog predsjednice kluba. Dosad je organizacija parlamentarnih odbora zapravo pratila resore unutar Europske komisije, no otkako je nova predsjednica Ursula von der Leyen predložila potpuno nov raspored resora, ispada da ću ja sada sa resorom »ekonomije za ljude« pokrivati niz od skoro deset resora u EK.


Njen novi koncept i od nas u Europskom parlamentu zahtijeva novu prilagodbu, i ja ću surađivati sa najmanje osam novih povjerenika, kad oni budu konačno izabrani, a znamo da su saslušanja još u tijeku.


Bit ću spona između Europske komisije i naše grupacije Socijalista i demokrata u Europskom parlamentu, s ciljem da što kvalitetnije profiliram rad EK prema Parlamentu, i obrnuto. To je posao koji povezuje zastupničke inicijative s konkretnim resorima u »europskoj vladi«. Dosta kompleksan posao, ali i zanimljiv, jer ima jako puno novosti.


Stalna komunikacija


Što točno sve pokriva vaš ekonomski resor?


– Cijeli niz područja: trgovinu, unutarnje tržište, rad, odnosno radna mjesta, također i zelenu ekonomiju koja je posebno važna tema u ovom mandatu, a koju kao potpredsjednik EK pokriva naš lider Frans Timmermans.


Također i sektor digitalnog tržišta, što je sastavni dio sektora unutarnjeg tržišta i zaštite potrošača. Bit će to jako puno posla. Od mene kao potpredsjednice će se očekivati stalna komunikacija sa EK.


Koje su to politike Socijalista i demokrata koje ćete pokušati nametnuti u svom resoru?


– Uvijek su to za nas teme socijalne Europe i zaštite radnih mjesta, minimalne plaće – naravno kad je EU u pitanju, riječ je o minimalnoj plaću u svakoj od država članica, ovisno o unutarnjim ekonomskim prilikama.


Također, to su teme zaštite potrošača kojima sam se i ranije puno bavila, dakle tema pravednijeg tržišta. Glavna naša agenda jest zaštita prava malog, običnog čovjeka na tržištu i u funkcioniranju ekonomije. Realno, s ovog mjesta morat ću surađivati sa svim povjerenicima EK, bez obzira na političke boje, za dobrobit svih građana.


Kako ocjenjujete sastav EK koji je predložila Ursula von der Leyen, odnosno raspodjelu resora i ljude koji će ih voditi.


– Teško je to reći, jer saslušanja za predložene povjerenike tek kreću. Recimo, oko nekih naziva resora bilo je dosta sporenja, na primjer oko »europskog načina života«, pa i onog za koji je predložena naša hrvatska zastupnica Dubravka Šuica, demokracija i demografija.


Je li se u međuvremenu shvatilo što bi točno ona trebala pokrivati?


– U sektoru demokracije u natuknicama predsjednice EK spominje se samo organizacija summita EU-a koji je u planu, ništa drugo.


Dakle, imala je sreće?


– Pa da izgleda kao da joj nije previsoko postavljena ljestvica, zvuči kao dosta PR-a, a malo rada. Ali, mora se priznati da je demografija vrlo važna za sve zemlje – posebno za nas koji imamo problema sa iseljavanjem stanovništva, ali i za one koji imaju temu useljavanja, poput Njemačke ili Nizozemske.


Pitanje pada nataliteta, starenja stanovništva i slično, vrlo je važno i za zdravstvenu i socijalnu politiku EK, pa ne bih potcjenjivala resor koji je kolegica Šuica dobila. Bit će važno u kojoj mjeri će ona sama iskoristiti priliku, ali i koliki će budžet imati, a to još ne znamo.


Pomoć saveznika


Jeste li vi ovu priliku da za Socijaliste i demokrate budete ministar ekonomije u sjeni dobili zbog svog rada na zaštiti potrošača?


– Definitivno da. Iako to nije moja struka, jer kao što znate sam liječnica, stjecajem okolnosti zainteresirala sam se u prošlom mandatu za tu temu, bila u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača u kojem sam i sada, i radit ću i dalje na tom poslu.


Rezultati koje smo bili postigli, uz pomoć saveznika iz drugih sličnih država poput Češke, sigurno su pridonijeli da u svom klubu dobijem ovu priliku. Čar Europske unije jest u tome da je ona vrlo često rješenje za neki problem sama po sebi.


Na primjer, pitanja zaštite potrošača, roaminga, cijena dostava paketa za proizvode naručene na internetu, sve su to bile za nas nedostižne stvari dok nismo ušli u EU i zajedno sa svojim saveznicima izborili bolje uvjete i za građane Hrvatske.


Kako se iz briselske perspektive čini hrvatska državna politika, je li položaj Hrvatske toliko dobar kako ga prikazuje premijer Andrej Plenković?


– Imenovanje kolegice Dubravke Šuice nema skoro nikakve veze sa statusom i snagom Republike Hrvatske, nego puno više sa osobnim vezama i utjecajem samog Plenkovića, to moram priznati.


On je »utržio« svoj utjecaj na tom imenovanju, ali dugoročno neke specijalne koristi za Hrvatsku iz toga neće biti, po mojoj procjeni. A nažalost situacija u Hrvatskoj ima tu u Bruxellesu u EP-u sve više kritičara u kontekstu regresije ljudskih prava, povijesnog revizionizma i sličnih tema.


Godine 2000. bili smo najperspektivnija zemlja koja je čekala ulazak u EU, a onda nam je trebalo deset godina da i uđemo, da bi sada doživljavali kritike na tom veoma važnom polju ljudskih prava i sloboda. Ova Vlada sigurno ne donosi poteze koji su široko pozdravljeni, upravo suprotno.