DOBRI REZULTATI U LISTOPADU

Aviolinije značajne za nastavak sezone na Kvarneru, Francuzi, Kanađani i Kinezi bitno podebljali posezonu

Alenka Juričić Bukarica

Foto/Silvano JEŽINA

Foto/Silvano JEŽINA

Gosti iz Francuske, zahvaljujući sve boljoj zračnoj povezanosti s Kvarnerom, dolaze linijama iz Pariza i Marseilla, dok gosti iz Kine i Kanade u organiziranim turama obilaze Hrvatsku te borave i na Kvarneru



RIJEKA – Kvarner je u listopadu ove godine u odnosu na lani posjetilo 11 posto više gostiju koji su ostvarili 11 posto više noćenja.


Riječ je, naime, o 140 tisuća dolazaka i oko pola milijuna noćenja, podaci su Turističke zajednice Kvarnera prema kojima je osamdeset posto prometa prošlog mjesca ostvareno sa stranih tržišta. S time da su najbrojniji kvarnerski gosti i dalje gosti iz Njemačke, a koji su ostvarili 30 tisuća dolazaka i 160 tisuća noćenja.


Direktorica TZ-a Kvarnera Irena Peršić Živadinov, ukazala je kako je Kvarner Nijemcima omiljena destinacija i van glavne sezone što najbolje potvrđuje to da su prošlog mjeseca gosti iz Njemačke ostvarili 6 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje lani, a ako se taj podatak usporedi s listopadom iz 2016. godine riječ je o čak 43 posto više noćenja




– Iza nas je još jedan mjesec s odličnim turističkim rezultatima. Ovogodišnji listopad je za 11 posto bolji u noćenjima od prošlogodišnjeg, a ako ga usporedimo s listopadom 2016. godine, ostvareno je čak 38 posto više noćenja, što potvrđuje stalan i stabilan rast Kvarnera iz godine u godinu.


Zato naš glavni cilj ostaje jačati pred i posezonu, jer činjenica je da ne možemo uvijek imati rekordnu špicu sezone, već turističku godinu moramo promatrati kao cjelinu.


Analiziramo li situaciju od početka godine pa do kraja listopada, statistika nam također potvrđuje stalan trend u povećanju broja noćenja na Kvarneru. Ostvareno je jedan posto više u odnosu na lani, tri posto više u odnosu na 2017. godinu te odličnih 25 posto više u odnosu na isto razdoblje u 2016.


A fenomenalni rezultati koje ostvaruju naši najbrojniji i najvjerniji gosti iz Njemačke, koji čine ukupno 30 posto svih noćenja ostvarenih na Kvarneru, također su u uzlaznoj putanji.


U posljednjih pet godina turistički promet s njemačkog tržišta povećan je za više od 30 posto, što u aposlutnim brojkama čini iznimno zamjetan porast.


S obzirom na ostvareno povećanje u noćenjima u listopadu, s njemačkog tržišta dolazi nam potvrda da je Kvarner, bez premca, gostima iz Njemačke zanimljiv i van glavne sezone, istakla je Peršić Živadinov.


Govoreći o posezonskim rezultatima na Kvarneru, dodala je i kako su u listopadu zabilježeni dobri rezultati i kod gostiju, primjerice, iz Francuske, Kanade i Kine.


– Naime, to su gosti koji na destinaciju stižu avioputem, bilo organiziranim charter letovima od strane touroperatora ili redovnim aviolinijama. Budući je pozicioniranje Hrvatske kao aviodestinacije jedan od strateških ciljeva HTZ-a, i mi posljednjih nekoliko godina intenzivno radimo na promociji Kvarnera kao avio destinacije, te se iz godine u godinu udružuje sve više sredstava kako bi se promovirale linije koje slijeću na Zračnu luku Rijeka.


Tako gosti iz Francuske, zahvaljujući sve boljoj zračnoj povezanosti s Kvarnerom, dolaze linijama iz Pariza i Marseilla, dok gosti iz Kine i Kanade u organiziranim turama obilaze čitavu Hrvatsku te borave i na Kvarneru.


Uvrštenje kvarnerskih destinacija na ovakve višednevne ture izuzetno je bitno, jer kada se radi o dalekim tržištima poput Kine i Kanade, gosti iz tih zemalja najviše putuju u razdoblju pred i posezone, pojasnila je direktorica županijskog TZ-a.


Dodajmo i da je zanimljiv podatak kako su u listopadu drugo mjesto po broju noćenja i dolazaka na Kvarneru zauzeli domaći gosti koji su ostvarili 104 tisuće noćenja, odnosno čak 12 posto više nego lani.


Očito je dobro vrijeme utjecalo na to da se više njih odluči vikend provesti na moru.


Inače, sve kvarnerske subregije su, u odnosu na prošlogodišnji listopad, ostvarile porast broja noćenja.


Najviše noćenja ostvareno je na otoku Krku, s ukupno 175 tisuća noćenja Krk je u prošlog mjeseca bio u plusu od čak 12 posto.


Na drugom mjestu je Opatijska rivijera s blizu 150 tisuća noćenja ili tri posto više.


Svakako je za istaknuti da je Lošinj imao čak 25 posto više noćenja, a Rab 22 posto više nego lani. Pritom je više od polovice noćenja ostvareno u hotelima koji bilježe rast noćenja od 6 posto, a zanimljivo, dobro je radio i privatni smještaj u kojem je ostvreno oko 100 tisuća noćenja ili čak 17 posto više. Rast od 18 posto su imali i kampovi koji su upisali oko 65 tisuća noćenja.



Direktorica TZ-a Kvarnera osvrnula se i na nagradu Lonely planeta, kao i nadolazeću turističku 2020.– Regija Kvarner u 2020. godinu ulazi noseći jednu od najprestižnijih turističkih titula, nagradu svjetskog turističkog vodiča Lonely Planet Magazina Best in Travel 2020 te proglašenjem kao jedne od »must go« destinacija u 2020. I ne samo to, od domaćinstva izuzetno važnog Svjetskog SKAL kongresa u listopadu sljedeće godine, titule Rijeke kao Europske prijestolnice kulture pa do predsjedavanja Hrvatske Predsjedništvom Vijeća EU, jasno nam je da za regiju Kvarner slijedi ključan turistički trenutak, istakla je Peršić Živadinov.


Direktorica TZ-a Kvarnera ponovno je ukazala kako neovisno o vrsti smještaja, objekti visoke kategorije ponovo bilježe veći porast broja noćenja. Na Kvarneru je najveći promet tako ostvaren u objektima kategoriziranima s četiri zvjezdice, preko 200 tisuća, a što je rast od 11 posto.


Petozvjezdani smještaj je postotno imao najveći rast od 25 posto, no ukupno znatno manje noćenja, ukupno 36 tisuća, od smještaja s četiri i tri zvjezdice.