HDZ demantira

Andrej Plenković: Mediji lažu da će Vučić govoriti, a ideja Odbora za ratne veterane je pokušaj detuđmanizacije

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

"Dakle laž na N1 jutros. Politička skupština koja se održava u Hrvatskom saboru je sastanak niži od Kongresa po svojoj razini. To je pripremno tijelo, nije dobro iznositi laži u eter koje potom drugi prenose, to je jako važno za kulturu medija."



Hrvatska demokratska zajednica medije je u priopćenju za javnost optužila “za ponovno širenje laži i dezinformacija oko održavanja Kongresa EPP-a u Zagrebu”. Priopćenje su iz vladajuće stranke poslali nakon što je objavljeno da je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavljen kao govornik na sjednici Predsjedništva i Političke skupštine Europske pučke stranke, što će se u Hrvatskom saboru održati 19. studenog.


– Naglašavamo kako Aleksandar Vučić nije predviđen kao govornik na sjednici Predsjedništva i Političke skupštine EPP-a 19. studenog koja će se održati u prostorijama Hrvatskog sabora, kako se to navodilo na portalu N1 televizije. Podsjećamo da će se, kako smo već više puta naglašavali, Izborni kongres Europske pučke stranke, na kojem će sudjelovati preko 2.000 delegata, održati 20. i 21. studenog u Areni u Zagrebu, navodi se u priopćenju HDZ-a.


Međutim, na stranicama N1 televizije navedeno je da Vučić dolazi u Zagreb i da je naveden kao jedan od govornika na Kongresu, a ne u Saboru.




Objavu na portalu N1 televizije o Vučiću kao gostu i najavljenom govorniku komentirao je i predsjednik Vlade Andrej Plenković.


– Dakle laž na N1 jutros. Politička skupština koja se održava u Hrvatskom saboru je sastanak niži od Kongresa po svojoj razini. To je pripremno tijelo, nije dobro iznositi laži u eter koje potom drugi prenose, to je jako važno za kulturu medija. Kongres EPP-a održat će se u Areni. To je najveći politički skup bilo koje europske obitelji ikada održan u Hrvatskoj. Doći će preko dvije tisuće. Svi čelni ljudi koji su ili šefovi vlada ili predsjednici stranaka iz političke obitelji EPP-a su pozvani. Mnogi su potvrdili, a koliko mi je poznato gospodin gospodin Vučić još nije, rekao je Plenković, dajući na znanje da je srbijanski predsjednik pozvan na Kongres te da će doći ako to bude želio.


Ljutit odgovor Josipu Đakiću


Također, Andrej Plenković ljutito je komentirao inicijativu da se Dan antifašističke borbe izbaci s popisa blagdana, koju je dao saborski Odbor za ratne veterane na čelu s HDZ-ovim zastupnikom Josipom Đakićew. Nazvao je to – pokušajem detuđmanizacije.


– Ne znam da li je to njegova ideja, vidio sam tu vijest jučer. Treba stati na kraj politici detuđmanizacije i unutar HDZ-a. To znači da ja kao predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade kažem da je 22. lipnja datum koji je u popis blagdana uvrstio predsjednik Tuđman i tako će i ostati, rekao je Plenković.


Dodao je da sve što su govorili na odboru nije politika Predsjedništva niti Nacionalnog vijeća stranke niti Vlade te da su tijela stranke vrlo jasno podržale i utvrdile prijedlog izmjene zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima koje je Vlada uputila u Sabor i “koji će se kao takav usvojiti”.


“Ja njemu šaljem poruku kao i svima drugima koji žele detuđmanizirati HDZ: Ja to neću dozvoliti””, poručio je premijer Đakiću.


Na upit hoće li biti sankcija, Plenković je kazao da je sutra sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća te smatra da se vrlo jasno treba reći da je “dosta politike koja rastvara temelje onoga što je Tuđman stvorio i što HDZ treba biti.


“Tko to ne razumije, ne razumije niti hrvatsku prošlost niti sadašnjost, a još manje vidi ispravnu hrvatsku budućnost. Neka se malo razbistre”, poručio je premijer, dodavši da će se raspraviti o tome hoće li biti kakvih sankcija.


Vezano za glavnog državnog inspektora Andriju Mikulića i popis imovine u imovinskoj kartici, kazao je da ga je Mikulić kratko o tome izvijestio. “Obavijestio me da ispravlja nešto, to je imovina njegove obitelji već jako dugo”, komentirao je premijer.