Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 6
Sutra: 13° 13° 6
16. prosinca 2019.
Procjene rezultata poslovanja

Ambiciozni planovi za 2017. godinu: Dobit HEP-a raste na 2,3 milijarde kuna, a Plinacroa na 190 milijuna kuna

Rezultati poslovanja HEP-a sve bolji  / Snimio Silvano JEŽINA
Rezultati poslovanja HEP-a sve bolji / Snimio Silvano JEŽINA
Autor:
Objavljeno: 22. listopad 2016. u 7:00 2016-10-22T07:00:00+02:00

U dokumentu DUUDI-ja procjene su drugačije,  kaže se da bi  sljedeće godine dobit HEP-a mogla biti rekordnih 2,5 milijardi, a  Plinacroa i više od  208 milijuna kuna

ZAGREB   Energetske tvrtke u državnom vlasništvu u sljedećoj bi godini trebale imati još bolje rezultate poslovanja nego u ovoj i prošloj godini, pokazuje to plan raspolaganja državnom imovinom za 2017. godinu kojeg je ovih dana na svojim stranicama objavio Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).

Uz to, prema odgovorima iz te dvije kompanije, gdje se procjene nešto razlikuju od onih koje je dao DUUDI, HEP bi u sljedećoj godini trebao imati dobit prije oprezivanja od 2,3 milijarde kuna, dok bi Plinacrova dobit narasla na 190 milijuna kuna.

Važne pretpostavke i hidrološke okolnosti

Iz HEP-a naglašavaju da se planovi izrađuju prema pretpostavkama kojima  oni raspolažu u vrijeme izrade i na bazi prosječnih hidroloških okolnosti.
– S obzirom na to da troškovi goriva za termoelektrane i troškovi nabave električne energije na tržištu čine značajan dio troškova HEP grupe, a oni su ovisni o cijenama na tržištu te o količini električne energije koju će proizvesti hidroelektrane, jasno je da su moguća odstupanja između planova za pojedine godine, ističu u HEP-u. Tako su u rujnu ove godine HEP-u dostavili preliminarni plan za 2017. godinu i u njemu je planira dobit  HEP grupe od 2,3 milijarde kuna.

Revidiranje

U DUUDI-jevu dokumentu  stoji da bi HEP, u odnosnu na prošlogodišnju dobit od 1,8 milijardi kuna, u ovoj godini trebao imati manju dobit, odnosno 1,39 milijardi, a u sljedećoj bi godini ta dobit trebala dosegnuti rekordnih 2,5 milijarde kuna. Prema DUUDI-jevom dokumentu Plinacro bi u ovoj godini trebao imati dobit od 122 milijuna kuna dok bi ona nagodnu trebala biti veća od 208 milijuna kuna.  

Pojašnjenje za takve  planove potražili smo u ove dvije kompanije i doznali da su revidirali svoje procjene i da će već u ovoj godini imati bolje rezultate nego što je bilo početno planirano, a da će u sljedećoj godini dobit biti nešto manja od one koja je  istaknuta u DUDDI-jevu planu, ali i dalje veće od onoga što su te tvrtke ostvarivale proteklih godina.

Tako u HEP-u kažu da je planirana dobit za ovu godinu od 1,39 milijardi kuna bila dio preliminarnog plana za HEP grupu koji je DUUDI-ju dostavljen u kolovozu 2015. godine, a da konačni plan za 2016., koji je dostavljen u DUUDI u veljači ove godine, sadrži planiranu dobit prije poreza u iznosu od 1,63 milijardi kuna. Nije jasno zašto je DUUDI previdio taj rast dobiti od  340 milijuna kuna, pogotovu što značajan dio dobiti povlači u državnu blagajnu kroz dividendu.  

Nije konačno

I iz Plinacroa ističu da podaci objavljeni na stranicama DUUDI-ja nisu konačni, već je riječ o, u trenutku dostave podataka (kolovoz 2016.), očekivanim rezultatima za 2016. i 2017. godinu.

– Za očekivati je da će, zbog racionalizacije poslovanja u svim kategorijama, rezultat u 2016. godini biti znatno bolji od planiranog i kretati se na razini  dobiti od oko 145,6 milijuna kuna, što je bitno bolje od rezultata prikazanog na stranicama DUUDI-a. Također je za očekivati je da će u 2017. godini, zbog povećanih rezervacija na interkonekcijama, prihod od transporta plina zabilježiti blagi rast. Uz zadržavanje operativnih troškova na razini iz prethodnih godina, to će dovesti do poboljšanja rezultata i u 2017. godini te će se dobit, prema sadašnjim procjenama, kretati na razini od oko 190 milijuna kuna, poručuju iz Plinacroa.  

Otkrivaju da je za spomenutu dobit planirano da se, uz bespovratna sredstva iz fondova EU, osigura realizacija strateških energetskih projekata poput otpremnih plinovoda za LNG terminal na Krku, kompresorskih stanica, interkonekcija sa zemljama u okruženju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.