Dugine obitelji

Aktivisti će tražiti ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu

Hina



Udruga Dugine obitelji najavila je da će tražiti ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu, koji smatra diskriminirajućim jer isključuje jednu cijelu društvenu skupinu iz mogućnosti pristupa postupku procjene podobnosti za udomiteljstvo, što, ističe udruga, nije u najboljem interesu djeteta jer se ne može procijeniti tko je uistinu najbolji udomitelj za određeno dijete.


Dugine obitelji, udruga koja, kako navode, okuplja LGBT roditelje, one koji to žele postati i njihove obitelji, žalosnima smatra tvrdnje pojedinih predstavnika vladajuće koalicije kako su pri izglasavanju Zakona uzeli u obzir najbolji interes djeteta.


»Djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi izravno su poručili da je bolje da ostanu u instituciji, nego da ih udomi istospolni par koji bi im pružio toplinu doma, ljubav, svakodnevnu podršku i sretnije djetinjstvo. Što je s djecom u domovima koja su LGBT osobe? Što je s djecom koju je npr. zlostavljao biološki otac i kojem bi lezbijski par mogao pružiti podršku i potporu? Svako dijete ima svoje individualne potrebe, i o tome tko je najbolji udomitelj za određeno dijete bi trebala odlučiti struka, educirani djelatnici u Centrima za socijalnu skrb, a ne političari koji opetovano koriste generalizacije i predrasude kako bi opravdali svoje homofobne stavove,« ističe ta udruga u priopćenju upućenom medijima u subotu, dan nakon što je Zakon o udomiteljstvu usvojen u Saboru.




Sam pristup procjeni za udomiteljstvo nikome ne garantira da će ta osoba ili par postati udomitelj, ističu i napominju da su tražili samo ravnopravnost, jednaku mogućnost pristupanja procjeni podobnosti za udomiteljstvo, a ne povlašteni tretman ili posebnu proceduru. »Centri za socijalnu skrb su i više nego sposobni procijeniti kapacitete pojedine potencijalne udomiteljske obitelji i individualne potrebe svakog djeteta. Zašto im političari ne vjeruju da će oni kao stručnjaci moći dobro odlučiti,« pitaju.


Ističe kako je Zakonom o udomiteljstvu još jednom poručeno životnim partnerima i partnericama da su građani i građanke drugog reda, a pritom najbolji interes djeteta nije uzet u obzir. Kako bi bio još paradoksalniji, prema Zakonu gejevi i lezbijke u Republici Hrvatskoj mogu pristupiti procjeni za udomiteljstvo ako nisu odlučili sklopiti životno partnerstvo, kao što procjeni mogu pristupiti i biseksualne osobe ako su u vezi s osobom suprotnog spola, navodi se u priopćenju.


»Kakva se poruka šalje postojećoj djeci koja danas u Hrvatskoj odrastaju s istospolnim roditeljima? Dugine obitelji u Hrvatskoj već postoje, jesu li se političari ovih dana zapitali tijekom rasprava kako se osjećaju ta djeca i njihovi roditelji,« pita udruga.


Prevladale su predrasude, političke kalkulacije i netrpeljivost, unatoč javnom apelu preko dvjesto hrvatskih znanstvenika i stručnjaka, konačnu je odluku donijela »kukavička politika, koja se nije usudila ići u korak s preko 19 tisuća znanstvenih publikacija i istraživanja provedenih u svijetu i u Hrvatskoj, a koja su opetovano pokazala kako nema značajnih razlika u rezultatima odgoja djece koja odrastaju u obiteljima s homoseksualnim ili heteroseksualnim roditeljima i da je u najboljem interesu djece i roditelja, kao i društva u cijelosti, prihvatiti i priznati raznovrsnost postojećih obiteljskih zajednica i odnosa u Hrvatskoj,» poručuje udruga Dugine obitelji i izražava nadu da će se Zakon promijeniti čim prije.