HTZ, Novi list i Glas Istre

Akcija Najiznajmljivač: Puno stila i obilje emocija aduti u bitki s morem

Edi Prodan

Arbaro kao stil, kao uzor koji je poželjno slijediti - Barbarići Kravarski

Arbaro kao stil, kao uzor koji je poželjno slijediti - Barbarići Kravarski

Ne tako brojni, ne tako ni raskošni ali zato prepuni emocija, kako u uređenju tako i u komunikaciji s vlasnicima - to su uglavnom kuće i apartmani koji su nas ugostili u Zagrebačkoj, Varaždinskoj te Krapinsko-zagorskoj županiji kao i Gradu Zagrebu



Nakon brzog pregleda dokumenta i izlaska iz zagrebačke Zračne luke »Franjo Tuđman«, naše je goste čekao rent-a-car automobil. Do autoceste Zagreb – Sisak stiglo se bez gužve jer je taj dio okoline hrvatske metropole premrežen brojnim autocestama.


Desetak je minuta trebalo do izlaska Buševec, plaćanje simbolične tri kune cestarine, ukupno svega petnaestak minuta kasnije i – Barbarići Kravarsk.


Da, znamo da golema većina vas koji čitate ovaj tekst za to mjesto u Zagrebačkoj županiji, u široj okolici Velike Gorice gdje se ističu još i Kravarsko te Pokupsko, nikad nije čula.




No, sve se u životu da ispraviti pa tako i ovaj propust.



Obrazac stila


Propust zbog toga jer se u slučaju Ville Arbaro radi o unikatnom objektu na čijem bi se vizualno-turističkom iskustvu mogla graditi koncepcija razvoja cjelokupnog kontinentalnog turizma. Vlasnici su se naime odlučili na kupnju povećeg terena na kojem se nisu razbacivali – »kvadraturom« objekta. Ne, riječ o sjajno skladnoj »kocki« tlocrta 50 četvornih metara iz čijeg se prizemlja unutarnjim stepenicama penje na kat.


Osebujna vila Arbaro


Osebujna vila Arbaro



Dolje je prostor jedinstven, »open space«, gore skladno uređene sobe. Fasada je obložena sibriskim arišem koji se na odličan način uklapa u okoliš, a ono što dodatno oduševljava je sjajno oblikovanja brda na kojem je Arbaro sagrađen. Tu je i bazen, ali ono što se najviše uočava je krajnje elegantno stapanje uređenog, kultiviranog prostora s obližnjom šumom. S obzirom da smo se u Barbarićima Kravarskim pojavili u predvečernje kasnojsenskog dana, naprosto je nevjrerojatno djelovao pogled okrenut na suprotnu stranu – svijetla velegrada u daljini! Tako blizu, a tako poželjni daleko kako bi mogla posjedovati svoj – mir.


Kad je hrvatski turizam u pitanju – »jadranocentrični«, fascinirani morem do krajnjih smo granica. Skoro do točke koja bi se mogla nazvati bešćutnošću prema ostalim dijelovima Hrvatske. Istina, »hrana« za takvo razmišljanje dolazi nam iz statističkih podataka u kojima »kontinent« u odnosu na »Jadran« zauzima – promile. Kad pak analiziramo sve što smo doživjeli u epizodi Najiznajmljivača, akcije koju zajednički organiziraju Hrvatska turistička zajednica, Glas Istre i Novi list, što je prokrstarila kroz tri županije – uz Zagrebačku tu su bile još i Varaždinska te Krapinsko-zagorska kao i glavni grad Hrvatske Zagreb koji je samostalna, metropolska cjelina, takav je stav – potpuno pogrešan.


Jer svi objekti koji su se našli u finalu naše akcije zrače domaćinskim »štihom«, posebnom toplinom i apsolutno da – emocijama vlasnika.


Pa kad smo već na području južnijih dijelova Zagrebačke županije – Vikendica Bobica iz još jednog »mističnog« mjesta tog okruga – Pokupski Gladovec.


Ah ta Bobica


– Dugo smo vlasnici ovog objekta, no na bavljenje turizmom odlučili smo se prije nešto više od pet godina. I nismo zažalili jer impresije koje na nakon odmora iskazuju naši gosti su ono nešto što nam jasno daje do znanja kako smo na pravom putu, naglasila nam je vlasnica Jasna Štefanek, inače Zadranka koja se davno, nakon udaje preselila u Zagreb.


Kad je Bobica u pitanju, putovanje je nešto duže, ali kad se jednom dođe, uz samu Kupu i prometnicu što povezuje Petrinju i Glinu – uistinu nešto posebno.


Čista romantika Vikendice Bobice - Pokupski Gladovec


Čista romantika Vikendice Bobice – Pokupski Gladovec



– Kod nas vam zna doći, i to ne baš rijetko, po jedan jedini gost. Često je riječ o vrlo uspješnim poslovnim ljudima koji ovdje u miru naše kućice, u jednom sasvim atipičnom okruženju kad su standardna turistička razmišljanja u pitanju, žele »odmoriti mozak«, isključiti se od svega. U red zanimljivosti ide i jedna naša gošća koja u Bobici piše roman, zapravo tko god dođe sobom nosi posebne impresije. S razlogom jer osim pomalo standardne vanjštine, drvena kućica naglašene kosine krova, Bobica ima uistinu privlačnu unutrašnjost. Neki bi je mogli okarakterizirati i »slatkom«, ili kako se to u zagrebačkom kraju kaže – »baš hercig!«. Snažan je tu pečat i Jasninih ručnih radova, činjenica da se u potkrovlje gdje su kreveti penje na apsolutno tavanski način,…


Kako nas ne bi do kraja začarala, bježimo prema Samoboru. Možda i najprivlačnijem, »najromantičnijem« gradu kontinentalne Hrvatske. I da bude baš tako pobrinuli su se i vlasnici kuće za odmor Laganini.


Unutrašnjost kako naziv kaže - Laganini Samobor


Unutrašnjost kako naziv kaže – Laganini Samobor



Samostalna građevina koja se nalazi vrlo blizu samog središta Samobora ima bazen u dvorištu kao i specifičnu arhitekturu vanjštine, fasade obložene drvenom građom. Prizemnica s kaminom u dnevnom boravku odlično je dizajnirana i iznutra, posebno kad je u pitanju usklađenje i povezivanje vanjštine i unutrašnjosti. Jako je sadržajan i okoliš tako da Laganini besprijekorno funkcionira u svim godišnjim dobima Ne čudi stoga da bez problema ostvaruje i više od 200 noćenja godišnje. Što je za većinu »morskih« objekata – nemoguća misija. Kao i to da joj se mnogi gosti vraćaju. I da, puno ih je iz hrvatskih – jadranskih prostora.


U samom središtu Zagreba uređenje stanova u turističke objekte u punom je zamahu. Naš je pak finalist Jasna Deluxe u Dugom dolu. Pet zvjezdica, skladno adaptirana katnica. Nevjerojatno mirna ulica s obzirom da se nalazi nedaleko vreve koju omeđuju dijelovi Zagreba poput KBC Rebro, stadiona Maksimir ili pak Kennedyevog trga. Apartman odiše luksuzom, a jako mnogo gostiju dolazi s Bliskog i Dalekog istoka. Naprosto, raskoš ali i sloboda koju donose apartmani, ona što se u hotelima u pravilu ne pronalazi, čine to da je taj apartman zpravo skoro stalno pun. Da je ostvario ono što tako silno žele najznačajnije institucije hrvatskog turizma – sezonu koja traje čitave godine.


Raskoš u mirnom dijelu Zagreba / Jasna deluxe


Raskoš u mirnom dijelu Zagreba / Jasna deluxe



Život i odmor na sjeveru


Selimo prema sjeveru. Varaždinske Toplice. Vrlo, vrlo blizu autoceste, a tako skladan prostor s pečatom tradicije. lako kako i ne bi bio kad se nalazi u središtu gradića što je istovremeno jako poznato lječilište, omiljeno tranzitno »prenoćište« ali privlačni kraj za ljude željne odmora što uključuje upoznavanje lokalne tradicije, pa tako i one gastronomske. Riječ je o apartmanima Dajčić koji imaju i jako lijepu okućnicu tako da se vlasnik nemalo čudi kad ga pitamo koliko mu traje sezona – stalno, iskreni je i istovremno veličanstveni odgovor.


Smirujući sfumato za pravi odmor - Bregec Martinkovečki


Smirujući sfumato za pravi odmor – Bregec Martinkovečki



A da je varaždinski kraj sve snažnije obilježen turizmom pokazuje nam i Bregec, ruralna kuća u Martinkovcu, idiličnim mjestašcu nedaleko Varaždinskih toplica. Vlasnik Branimir Žoldoš je taj jako ugodni prostor uglavnom sam oblikovao, dajući mu mnoga zanimljiva rješenja ujedno u njega implementiravši mnoga iskustva koja je sobom donio iz Španjolske, posebno Andaluzije gdje je neko vrijeme radio kao rukometni trener. Bregec je jedna od onih kuća u kojima vas prostor i privlačni okoliš »lijepe« poput magneta. Hladna pivica i vrući roštilj, pa malo bazenčeka, spavanac u potpunom miru i tišini. Druga dimenzija života koja se najkraće rečeno zove – odmor!


Dajčić u srcu Varaždinskih Toplica


Dajčić u srcu Varaždinskih Toplica



I onda Varaždin. Urbana priča, apartamani Exclusive Lila čija vlasnica nije Ljiljana, nije ni Lili nego – Ivana Petrač Clair. Sjajna mlada dama koja se u cijelosti posvetila iznajmljivačkm poslu. U njezinom slučaju riječ je o dva spojena, ali istovremeno i odvojena apartmana i to vrlo funkcionalno, moderno uređena. Besprijekorna čistoća, stalna briga o sadržaju, besplatni parking, mnoštvo restorana i mjesta za ugodno ispunjenje vremena u okolini… pa i ne čudi da se bavi isključivo – iznajmljivanjem. U Varaždinu, ne negdje na moru gdje se slični slučajevi, potpune posvećenosti cjelogodišnjem iznajmljivanju jako rijetko susreću.


Zaključak – apsolutno odobravanje puta kojim je krenula turistička kontinentalna Hrvatska! U želji da se u krajnje neravnopravnoj konkurenciji bore s jadranskim županijama, obiđeni finalisti odabrali su savršen put: besprijekornost sadržaja i emocije vlasnika. Na kraju krajeva, riječ je o jako velikom prostoru – je li vam primjerice poznato da je zaobilaznicom od Dubrave do Samobora udaljenost 50 kilometara?! – o kojem će se još jako puno čuti. Uostalom, kreće i znameniti Zagrebački advent pa provjerite i sami!


Na zagorskoj strani svijeta


​Krapinsko-zagorska županija posebna je priča. I to jako dobra, ona za koju smo uvjereni kako će vrlo brzo postati pravi, veliki hit. Na tom su nas tako zanimljivom, ali i već danas sadržajnom prostoru dočekale Karolina Hostić i Milka Fučkar iz TZP Srce Zagorja koju čine gradovi Pregrada i Zabok te općine Krapinske Toplice, Bedekovčina i Sv. Križ Začretje. Ono što čeka mnoge – obaveza udruživanja turističkih zajednica – oni su učinili prije pune tri godine – te sad prednjače sadržajnošću.


Dakako, Krapinske i Tuheljske toplice gdje smo obišli apartmane Krtak te Emma i Aqua imaju u kontekstu i vrlo konkretne institucionalne sadržaje, velike investicije u zdravstveni i rekreatvini turizam tako da postoji i iznimno snažna infrastrukturna podloga za bavljenje turizmom. Primjerice apartmani Krtak, čiji rad i izgled i stil najviše osmišljava Maja Krtak Popović, su dio tradicije o kojoj brinu dvije, a uskoro će i treća generacija, a čiji su dominantni gosti oni koji dolaze na lječilišni turizam Krapinskih Toplica.


Emma na vrhu Tuhelja


Emma na vrhu Tuhelja



S druge strane u Tuheljskim Toplicama gdje nas je dočekala poznata Delničanka, sportašica i turistička iskusnica što je znanje stjecala i u NP Risnjak, Tatjana Petranović Capar koja se nakon udaje preselila u Zagorje te je sada čelna osoba TZ u tom mjestu, vrlo je velika raskoš objekata za iznajmljivanje.


Od drvene kuće za odmor Emma pa sve do modernih apartmana s pet zvjezdica Aqua koji kriju neodoljivu unutrašnjost. Dva prostora – »Land« u prizemlju te dvoetažni »Sky« na katu kuće koji zahvaljujući imaginaciji arhitekata ali i idejama vlasnika Snježane Železnik i Davora Starešine idu u red istinskih dragulja kontinentalne Hrvatske.


Prvi apartmani s pet zvjezdica u Tuheljskim Toplicama / Sky Land


Prvi apartmani s pet zvjezdica u Tuheljskim Toplicama / Sky Land



Kad smo rekli Zagorje i veliki hit – mislili smo i na vrsne vinare koji »obaraju s nogu« žirije na najznačajnijim vinskim sajmovima svijeta, izdašnu gastronomiju, ali i blizinu Zagreba, Slovenije, Austrije, kao i – Riječko-istarskog područja s kojeg dolazi jako veliki broj gostiju. O da: Karolina, Milka i Tatjana – na jako ste dobrom putu!   


Istraživači s domaćicom - Karolina Hostić, Milka Fučkar, Maja Krtak Popović i Nina Pajeska


Istraživači s domaćicom – Karolina Hostić, Milka Fučkar, Maja Krtak Popović i Nina Pajeska