Tiskovna konferencija

ARSEN BAUK Potrebno je mijenjati zakon i povećati kazne za silovanje

P. N.

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

U svakom društvu i svakoj zemlji će postojati oni koji rade ovakve stvari, međutim ono što država može napraviti jest da stane jasno i nedvosmisleno na stranu žrtve, da se nijedan počinitelj ne izvuče i da ohrabri žrtve na prijavljivanje”, zaključio je Bauk

 ZAGREB “Moramo izraziti nezadovoljstvo postupanjem policije i posebno njihovim odgovorom koje govori da je kriminalističko istraživanje u potpunosti provedeno sukladno pravilima struke te uz poštivanje zakonskih propisa i rokova”, naglasio je predsjednik Kluba zastupnika SDP-a, Arsen Bauk na početku današnje konferencije za medije o temi seksualnog nasilja u Hrvatskoj. Dodao je i kako je u tom slučaju potrebno hitno mijenjati pravila i rokove.  “Ovakvo postupanje policije smanjuje povjerenje u institucije i obeshrabruje žrtve na prijavljivanje seksualnog nasilja. U svakom društvu i svakoj zemlji će postojati oni koji rade ovakve stvari, međutim ono što država može napraviti jest da stane jasno i nedvosmisleno na stranu žrtve, da se nijedan počinitelj ne izvuče i da ohrabri žrtve na prijavljivanje”, zaključio je Bauk. 

Predsjednica Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Maja Sporiš istaknula je kako podaci istraživanja pokazuju kako na jedan prijavljen slučaj silovanja dolazi između 15 do 20 neprijavljenih, dok je za manje teške oblike seksualnog nasilja ta brojka još i veća. 


“Na svakih 20 tisuća stanovnika mora biti jedan krizni centar koji brine isključivo o žrtvama seksualnog nasilja dok u Republici Hrvatskoj trenutno postoji samo jedno sklonište i samo jedan krizni centar. Bez odgovarajuće potpore i servisa za pomoć žrtvama te bez odgovarajućeg skloništa i zaštite, žrtve imaju malo izbora ili gotovo nikakvog izbora” dodala je Sporiš.


 Članica predsjedništva SDP-a Ivana Posavec Krivec rekla je kako se kazneno djelovanje silovanja ublažava kroz kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka.

“Mi u SDP-u smatramo kako bismo trebali brisati odredbe iz kaznenog zakona koje se tiču dijela spolnog odnosa bez pristanka i pripisati jedinstvenu kaznu silovanja u trajanju od 3 do 15 godina,” zaključila je Posavec Krivec.