Tranzicijski memento

APSURD U FORTENOVI Peruško i Weber se razišli, ali ostaju u – prinudnoj suradnji

Jagoda Marić

Kraj i nastavak jedne poduže suradnje - Irena Weber i Fabris Peruško / Foto Robert ANIĆ/PIXSELL

Kraj i nastavak jedne poduže suradnje - Irena Weber i Fabris Peruško / Foto Robert ANIĆ/PIXSELL

Novi vlasnici Fortenova Grupe prednost su dali rješenjima Fabrisa Peruška, pa je Ireni Weber zahvaljeno na suradnji, no kao zamjenica izvanrednog povjerenika ona ostaje u Agrokoru sve dok se taj složeni proces ne privrede kraju



ZAGREB  Iako je Fabris Peruško formalno postao prvi čovjek Agrokora kad ga je Vlada u veljači prošle godine imenovala izvanrednim povjerenikom u toj kompaniji, od prvog se dana u javnosti stvorio dojam da taj proces vodi dvojac, odnosno da Peruško i njegova zamjenica Irena Weber ravnopravno čine izvanrednu upravu Agrokora.


Potvrdila je to i odluka novih vlasnika da njih dvoje nastave surađivati i u novoj kompaniji Fortenova Grupi, koja je nastala iz zdravog dijela Agrokora i koju su preuzeli nekadašnji vjerovnici najveće hrvatske kompanije.


Međutim, taj kontinuitet trajao je tek pola godine i prošlog tjedna je Irena Weber opozvana s mjesta izvršne direktorice u Fortenova grupi. Odlučio je tako Upravni odbor Fortenove, odnosno vlasnici kompanije, ali činjenica da Weber i dalje ostaje zamjenica izvanrednog povjerenika u Agrokoru stvara prilično nezgodnu situaciju.




Smjena je pokazala da Weber i Peruško u Fortenovi, pod pritiskom novih pravila igre i zahtjeva vlasnika više ne mogu surađivati i vlasnici su se odlučili za ono što nudi Peruško. Ljudi u Agrokoru kažu da je svatko od njih imao svoje kvalitete i da su se odlično nadopunjavali na poslu koji je bio više diplomatski i politički u nastojanju da se nagodba postigne, no da su sada kompaniju preuzeli privatni vlasnici i da njih zanimaju isključivo brojke i da su procijenili da im u ostvarivanju tih ciljeva više odgovara Peruškova taktika.



Peruško je očito procijenio da se on i Weber ne mogu po tom pitanju postići suglasje i različita mišljenja po pitanju Konzuma ili dobavljača na kraju su rezultirala njezinom smjenom. Weber je uvijek lakše komunicirala s dobavljačima, a odnos s njima je bio iznimno važan dok se pokušavala dogovoriti nagodba. No, dobavljači su sada u poziciji da im se roba plaća na vrijeme odnosno da se poštuju rokovi plaćanja, imaju zaštitnu klauzulu u ugovoru koja im ako ostanu konkurentni jamči zadržavanje na Konzumovim policama još dvije godine i tu se njihov utjecaj na poslovanje nove kompanije završava. Ako će to značiti da će se ubuduće morati snažno »tući« s konkurencijom da bi došli na Konzumove police, kako bi taj trgovački lanac ostvarivao bolje rezultate, očito će tako morati biti.



Rusi i Amerikanci


Jedini je problem što Peruško i Weber i dalje moraju paralelno raditi kao izvanredna uprava u Agrokoru jer taj proces ni izdaleka nije završen dok se ne zna kako će se riješiti pozicija Mercatora. Vlada se tako našla u prilično neugodnoj situaciju i nije ni čudo što ni nakon nekoliko dana nismo uspjeli doznati planira li da taj proces u Agrokoru ipak kraju privedu njih dvoje.


U izvanrednoj upravi Agrokora nije došlo do promjene, to su promjene u Fortenova grupi, ponavljali su nam stalno na naš upit iz Vlade. Ne mogu i nisu u Vladi nastojali određivati imenovanja u novoj grupi, pa tako ne mogu spriječiti ni smjene, no nisu najsretniji što je na takav način, prije nego je završen postupak izvanredne uprave, Weber smijenjena.


No, svjesni su da je ono što je nekada bio Agrokor sada Fortenova grupa i da ona ima svoje vlasnike, koji odlučuju i tko će kompaniju voditi. Najveći udjel ima ruska Sberbaka. S udjelom kojeg ima VTB, Rusi dolaze skoro do 50 posto, ali i oko 20 posto vlasništva drže američki fondovi.


U Vladi su zadovoljni kako je dosad Peruško balansirao između tih vlasnika, stvorio je određenu ravnotežu, jer Rusi imaju dominaciju u vlasništvu, ali su Amerikanci dominantni kad je u pitanju kreditiranje.


Iz toga bi se, nadaju se u Vladi dok tvrtka doista ne stane na svoje noge mogla stvoriti situacija u kojoj nijedna strana, a tu se prvenstveno misli na Ruse, neće imati apsolutnu moć u odlučivanju o budućnosti Agrokora.


Fortenova grupa / Foto Borna FILIĆ/PIXSELL


Fortenova grupa / Foto Borna FILIĆ/PIXSELL



Ali, taj dogovor oko refinanciranja roll up kredita zadnji je na koji je Vlada mogla imati kakav-takav utjecaj. Sve što će se ubuduće događati s Fortenova grupom odlučivat će vlasnici te kompanije, koja uostalom i krovnu tvrtku ima u Nizozemskoj, a ne u Hrvatskoj.


Suzdržana Vlada


Zato su i u Ministarstvu gospodarstva prilično zakopčani kad razgovaraju o sastanku ministra gospodarstva Darka Horvata i Peruška, i to dan nakon smjena u Fortenova grupi. Tvrde da taj sastanak nema veze sa smjenama, jer Fortenova grupa ima svoje vlasnike koji o tome odlučuju u skladu sa svojim poslovnim planovima, a da je razgovor davno dogovoren i to zbog izdvajanja i prodaje kompanija koje nisu nužne za poslovanje nove grupe. Dok god traje proces izvanredne uprave Vlada planira pratiti što se u njemu događa, ali u poslovanje nove kompanije u kojoj nema suvlasnički dio nema se namjeru petljati, kao što to ne čini ni u ostalim privatnim tvrtkama u Hrvatskoj, načelne su poruke iz Ministarstva gospodarstva.


A, novim je vlasnicima prvi cilj poboljšati odnos zaduženosti i operativne dobiti u kompaniji. Taj je omjer i dalje nepovoljan, obveze su sedam puta veće od operativne dobiti i po tom se pitanju situacija nije puno unaprijedila u odnosu na vrijeme kad je Agrokor upao u krizu. Novim je vlasnicima očito prioritet poboljšati taj omjer i izabrali su stranu onoga za kojeg su procijenili da može isporučiti rezultate.