ANKETA RTL-a I PROMOCIJE PLUS: Kolindi Grabar Kitarović potpora pada, ali u ovom trenutku ona bi pobijedila na izborima

P. N.

foto: Darko Jelinek

foto: Darko Jelinek

Prema rezultatima ove ankete, u drugi krug izbora plasirali bi se Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović, a trenutno bi Kolindu Grabar Kitarović u tom srazu podržalo 52,7 posto ispitanika, dok bi za Milanovića glasalo 42,8 posto ispitanih. 



Aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović u ovom trenutku podržava, odnosno za nju bi glasalo točno 30,2 posto građana ispitanih u anketi koju je provela RTL televizija u suradnji s Promocijom Plus. Prema istoj anketi Zorana Milanovića birala bi četvrtina ispitanika, točnije njih 25,5 posto, dok bi za Miroslava Škoru glasalo 19,2 posto ispitanih građana. Istraživanje koje je provela agencija Promocija Plus rađeno je od 2. do 6. rujna, kad je telefonskim putem ispitano 1.300 punoljetnih građana.


Rezultati su zabrinjavajući za aktualnu predsjednicu, jer koncem prošle godine nju je u anketama podržavalo 40 posto građana, gotovo deset posto više nego sada. Ukoliko se rezultati ankete pokažu pouzdani, aktualna predsjednica države sigurno neće pobijediti u prvom krugu izbora, nego će se za drugi mandat s jednim od protukandidata boriti u drugom izbornom krugu.


Zanimljiv je rezultat ankete prema kojem se dvadeset posto ispitanih građana koji su se deklarirali kao birači HDZ-a izjasnilo u korist Miroslava Škore. Sedamdeset posto HDZ-ovih birača glasalo bi za stranačku kandidatkinju, aktualnu predsjednicu. S druge strane, sedamdeset posto ispitanih koji su se izjasnili kao glasači SDP-a glasalo bi za Zorana Milanovića.




Rezultati ove ankete sigurno neće biti po volji Mislavu Kolakušiću, europarlamentarcu kojeg je u anketama u kolovozu kao predsjednika željelo vidjeti 12 posto birača. Prema ovoj anketi, ta podrška pala je na 9,3 posto ispitanih u anketi.


Prema rezultatima ove ankete, u drugi krug izbora plasirali bi se Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović, a trenutno bi Kolindu Grabar Kitarović u tom srazu podržalo 52,7 posto ispitanika, dok bi za Milanovića glasalo 42,8 posto ispitanih. Međutim, trend je na strani Zorana Milanovića, kojem popularnost lagano raste, dok aktualnoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović podrška polako pada.


Kad bi se kojim slučajem u drugom krugu našli Kolinda Grabar Kitarović i Miroslav Škoro, prema ovoj anketi za aktualnu predsjednicu glasalo bi 51,3 posto ispitanih građana, dok bi Škori glas dalo 41,4 posto ispitanih.